Strømregninga har femdobla seg på det verste, og verre frykter Anne Ka at det kan bli. Egentlig går Glasshytta bedre enn noen gang – aldri har hun solgt mer, men alt overskuddet og litt til går til strømkonstnader som løper helt løpsk.
Les mer om Anne Ka og Glasshytta i papiravisa – last ned gratis!
ReAvisa ringer Anne Katrine Munkejord (55) i Glasshytta i Vivestad i kveld, mandag. Det er kontordag for glassblåseren, og det sparer hun penger på.
For når strømprisene er som de er på det verste nå, taper hun penger på å produsere glass. Smak på den setningen: Hun taper penger på å jobbe.
Mange har allerede stengt
– Nå må folk våkne opp, sier Anne Ka til ReAvisa. – Det er mange næringer som nå får kjenne på denne voldsomme strømprisen.
Glassblåsere og andre kunsthåndtverkere er ofte lavtlønna og har ikke så mye å rutte med.
Flere har allerede stengt, lagt ned, slutta.
Skremmende strøm-regnestykke
– Jeg er med i et fagnettverk, der flere er helt fortvila. Jeg er ikke den som liker å syte og klage, det veit alle som kjenner meg. Men dette går jo utover de fleste små bedrifter.
Regnestykket er skremmende, og det skal bare bli verre – ekstra ille for kraftkrevende produksjon som Anne Ka driver med i den lille Glasshytta si langs Vivestadlinna.
For nettleie-modellen ble endra nå nylig, og den vil gå ekstra hardt utover Anne Ka og hennes kolleger. – Vi er bekymra og egentlig litt sint.
Femdobla strømregning på det verste
Anne Ka har blåst og solgt fantastisk fine glass i snart 25 år. Normale strømregninger har opp gjennom åra variert mellom 5.000 og 8.000 kroner i måneden.
Sist vinter var den høyeste strømregninga på tett oppunder 25.000 kroner. Den nye normalen var på drøye 20.000 kroner.
Det sier seg sjøl at dette griper voldsomt inn i drifta.
– Grenser for hvor mye man kan legge på
– Jeg syns jeg driver ganske så fornuftig, og det har jeg gjort i alle år. Dette er ikke noe man blir rik av, men det går ikke an å ikke tjene noen penger.
Anne Ka har en ansatt som skal ha lønn, og hun må sitte igjen med noe sjøl også. – Jeg har justert opp prisene to ganger bare i år. Men det er grenser for hvor mye man kan legge på.
Glasskunst står på Unescos liste over verneverdige håndverk. Reingen er en av få i faget her til lands, og færre blir de med dagens kostnadsnivå. De er helt avhengig av smelteovner, og det koster.
Vernede yrker står i fare for å forsvinne
ReAvisa ringer Anne Ka fordi vi la merke til at Glasshytta delte en sak i Klassekampen på sin Facebook-side. Der skriver avisa om vernede yrker som står i fare for å forsvinne.
Tidligere har kolleger av Anne Ka og fagforeninger vært ute i media og advart mot det som nå er i ferd med å skje med så høye strømpriser. Foreløpig for døve ører.
En kollega i Drammen var helt på gråten på Dagsrevyen, og hun har nå stengt for godt, forteller Anne Ka, som hele veien har delt bekymringene.
Høye strømpriser kan bli bare enda høyere
En nødløsning er å stenge Glasshytta i Vivestad på nyåret hvis strømprisene fortsatt er uholdbare. Hun holder koken fram til og med jul, det er hun fast bestemt på.
Den nevnte nye modellen for nettleie vil presse prisene enda mer opp. Da vil nettleien regnes ut etter toppene av strømforbruket, det er dårlig nytt for Anne Ka.
Hun har høye topper når ovnen er i bruk. Ny nettleie antar hun blir 40.000 kroner i året, mot 20.000 før. En dobling, på toppen av en allerede høy strømpris.
Glasshytta går så det suser – sånn egentlig
At Anne Ka tross alt er i full sving, kommer av at hun har solgt bedre enn noen gang fra og med førjulstider i fjor og fram til sommeren. – Jeg har vært heldig og det går egentlig veldig bra, skjønner du.
Men hele det ekstra overskuddet forsvinner i strømregninga. – Jeg har hatt et kjempeår det siste året, men alt det gjør er å så vidt veie opp for økte strømkostnader.
– Det jeg selger nå er produsert med veldig lav strømpris. Det jeg selger framover vil jeg i beste fall ikke tjene noe på, i verste fall tape på.
Mange ser ingen annen utvei enn å legge ned
– Men det er jo det folk gjør nå om dagen: De skrur av ovnene, de ser ingen annen utvei. Det kan det hende at jeg heller ikke gjør – etter hvert – hvis dette kostnadsnivået holder seg. Men det er aller siste utvei.
Anne Ka forteller om en grei buffer, men hun ser at den spises opp – strømregning for strømregning. Hun har aldri før gått i minus, bortsett fra det svært så unormale korona-året 2020.
Glasshytta i Vivestad har mange trofaste kunder og Re-bedriften har fått mange nye kunder som handler som aldri før. Fra hele landet.
Frykter det verste og håper på det beste
Kanskje skrus ovnene av og produksjonen settes i bero etter jul. Det er ingen vits i å jobbe for å tape penger, hvis de høye strømprisene holder seg.
Kanskje blir det ett par måneder med stopp i produksjonen, for så å se an hva som skjer videre, forteller hun til ReAvisa. Anne Ka frykter det verste og håper det beste.
– Men med en strømpris lik den forrige vinteren eller verre – pluss den økte nettleien – så er det ikke liv laga, rett og slett.
– Det er noe som er helt riv ruskandes gæli
– Det er en stor frustrasjon rundt om nå. Det er jo noe som er helt riv ruskande gæli. Her er det noen politikere som ikke har gjort jobben sin, mener Anne Ka.
Det legges lite i mellom i Klassekampen-saken. ReAvisa spør om det samme gjelder for Anne Ka, som kunsthåndtverkerne avisa har snakka med, og det gjør det:
– Ja, dessverre. Men dette gjelder mange, mange flere enn meg og min bransje. Ingen forventer en egen kompensasjon for glassblåsere, liksom.
– Vi må ha en brukbar løsning for framtida – for alle.