Tidligere har det vært potetåker og hønsehus her, i år er det birøkt – som vil gi veldig kortreist honning i butikkhyllene.
Les om Re-sommeren i ReAvisas sommermagasin – last ned gratis.
På toppen av parkeringshuset på Re-torvet er det i tillegg til biler nå også bier – her er det parkert fire bikuber som skal produsere kortreist honning.
Det føyer seg inn i rekka med kortreiste produkter: Her har det tidligere blitt høsta poteter og plukka egg. Og nå produseres det honning her.
Lærer hvor maten kommer ifra
Da ReAvisa var oppom parkeringshustaket denne uka, kunne vi konstatere at bringebærtrekket hadde fungert godt. Flere rammer var allerede fulle og forsegla.
Martin Gran og Hans Gøran Folkestad fra Meny Revetal inspiserer bikubene sammen med birøkter Ole Bjørn Moen, til daglig lærer ved Ramnes skole.
Ole Bjørn har også et birøkter-prosjekt gående på Ramnes skole, og er helt enig om at barn og unge må lære hvor maten vår kommer ifra.
– Ser veldig bra ut
– Bringebærtrekket har vært bra, men det er på hell nå, mens lindetrærne på Revetal gir mye næring nå og framover, forteller Ole Bjørn. Grunnlaget for en god honningproduksjon legges i disse dager på Revetal. – Nå skal bikubene stå på taket her ett par uker til, før de blir flytta til lyngtrekk i Nissedal.
Med fullt birøkterutstyr blir kubene sjekka for å se om de trenger mer plass og om alt er i orden. – Det ser veldig bra ut og biene er fredelige, konkluderer Ole Bjørn.
Noe ReAvisas utsendte var glad for, uten vern som han var.
Veldig kortreist mat
I tillegg til å sanke kilovis med honning, sørger biene også for bestøvning av blomster. Naturen er helt avhengig av disse små krabatene.
Etter at disse kubene slynges, kommer honningen til salgs i butikkhyllene på Meny Revetal.
– Mer kortreist går det vel neppe an å få det?, er birøkter-trioen på taket helt enige om.