Her blir det bare rør i skoletida: – Vi lærer mer av dette, enn å bare sitte på skolen hele dagen lang!

TEAMWORK: Celina Christensen (14) og gruppa hennes knekker koden og kjører på for å få rørkombinasjonen ferdig. Foto: Stian Ormestad.

– Nå er dere sikkert møkkete på henda? – Jaaa!, svarer elevene som tester rørleggerfaget.

Les også: Jentene er på full fart inn i rørleggerfaget.

I dag kom en hel gjeng med niendeklassinger til Gran VVS på Revetal for å prøve seg som rørleggere. Arbeidslivsfag-elevene ble delt inn i tre grupper, og så kom utfordringa:

– Sett sammen den samme rørkombinasjonen som dette, sier Malin Louise Liverød ved Gran VVS – og viser fram en krokete rørkombinasjon.

Kaster seg over oppgaven

MÅ KAPPES OG KUTTES: For å få til alle bøyer på røret som er mal, så må det brukes både verktøy og hue. Heldigvis ble det ikke bruk for førstehjelpsskrinet helt til venstre i bildet. Foto: Stian Ormestad.

Det er Bergljot Woll ved Gran VVS som har invitert Revetal ungdomsskole-elevene til seg og sine, og lærer Bente Wifstad er superhappy for muligheter som dette:

– Kanskje finnes det flere bedrifter på Revetal som kan ta i mot våre elever for en skoletime eller to, lurer Bente på og skryter av opplegget Gran VVS-gjengen hadde stelt i stand.

Elevene kaster seg over oppgaven, som var en langt ifra lett nøtt å knekke.

– Hadde aldri trodd vi skulle få det til

KYNDIG VEILEDNING: Malin Louise Liverød ved Gran VVS gir råd til en av tre grupper med niendeklassinger fra Revetal ungdomsskoles Arbeidslivsfag. Foto: Stian Ormestad.

– Jeg hadde aldri trodd vi skulle få det til, sier Celina Christensen (14) fra Skjeggestadåsen og Emrik Reiten (14) fra Revetal. – Men det var veldig gøy, og ekstra gøy da vi faktisk fikk det til!

– Jeg synes vi lærer mer av dette, enn å sitte ved skolepulten. Vi måtte jo regne og tenke ut hvordan vi skulle få til dette, og sånn som dette er det gøy å regne.

– Alt er bedre enn å sitte inne på skolen hele tida, er de enige om.

– Kanskje noen kommende rørleggere?

IMPONERT: Bergljot Woll ved Gran VVS lar seg imponere stort av pågangsmot – og ikke minst at elevene løste den vriene oppgaven såpass kjapt. Foto: Stian Ormestad.

Elever og lærer skryter av Gran VVS. Dette var første gang de hadde ungdomsskole-elever på besøk, – men gjerne igjen, forteller Bergljot. – Det er fint å kunne bidra til et avbrekk i skolehverdagen – nyttig for dem, og kanskje for oss også?

– Hvem veit, kanskje vi har hilst på noen kommende rørleggere her i dag?, sier Bergljot, som er superimponert over innsatsviljen og resultatet til alle tre gruppene – de løste oppgaven på overraskende kort tid alle sammen.

Emrik kan godt tenke seg å bli rørlegger, etter at dagens møte med yrket ga mersmak. Celine er mer usikker.

SISTE INNSPURT: Her jobbes det på spreng. Sjøl om det ikke var en konkurranse, så ble det fort det. Foto: Stian Ormestad.

– Nå er dere sikkert klissete og møkkete på henda?, spør Bergljot, til et rungende «jaaa!» – uten at det gjør noe som helst for ungdomsskoleelevene.

– Egentlig var det ikke en konkurranse, men det ble jo det likevel, sier Celine og ler.

– Alt er en konkurranse med oss, forteller Emrik.

KLAR – FERDIG – GÅ! Oppgaven – som fikk det til å gå et sukk gjennom klassen – blir presentert. Foto: Stian Ormestad.

GYVER LØS: Sjøl om oppgaven virka litt vel vanskelig, så var det ingen nøling. Foto: Stian Ormestad.

MAL OG MÅL: Celina Christensen (14) fra Skjeggestadåsen og Emrik Reiten (14) fra Revetal viser fram malen – og det ferdige resultatet. Foto: Stian Ormestad.

FØRSTE GANG – MEN IKKE SISTE: Malin Louise Liverød og Bergljot Woll inviterte Arbeidslivsfag-elevene til Gran VVS i dag. Foto: Stian Ormestad.

RØRLEGGERFAG: Dette var oppgaven – en tilsynelatende vrien nøtt å knekke. Foto: Stian Ormestad.

Les også: – Bra for deg, bra for miljøet.

Les mer om næringsliv i Re.

,