Sjur Gran om dagens Revetal: – Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle bli så stort

KJØPMANN OG SENTRUMSUTVIKLER: Sjur Gran (72) fra Revetal. Foto: Stian Ormestad.

– Jeg husker andre kjøpmenn og folk som kunne drive butikk, sa til far: «Nå må du bremse han guttungen litt!», sier Sjur og ler, – han hørte heldigvis ikke på det.

Les mer om Revetal-historie i ReAvisa, februar 2020 – last ned gratis!

Sjekk også: Feirer 110 år og deler ut 110.000 kroner til gode formål.

Når Sjur Gran (72) fra Revetal ser tilbake på de snart femti åra som kjøpmann og sentrumsutvikler, er han stolt av å ha realisert de store planene sine.

VEKST GJENNOM 110 ÅR: Sjur Gran (72) mener alle små steg på veien har vært like viktige for å utvikle det sentrum og få til den bygdebyen vi har i dag på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Akkurat som faren og bestefaren har han ikke latt seg begrense. Og det ser ikke ut til at de neste generasjonene vil heller.

Alle de store og gærne planene

– Når jeg leser hva jeg sa til avisene for noen tiår siden, så ser jeg jo at vi har fått til alt det jeg fabla om – og mere til!, sier Sjur til ReAvisa:

– Alle de store og gærne planene er jo egentlig blitt realisert.

Da han, rett etter å ha overtatt drifta i et AS sammen med far Arve, utvida bygningsmassen til 800 kvadratmeter på starten av 1970-tallet, var det mange som mente at det var altfor stort på lille Revetal. Men far Arve lot sønnen Sjur kjøre på.

I dag er Re-torvet til sammenlikning på 15.000 kvadratmeter.

«Utvalg som i by’n, service som på landet»

RE-PATRIOTER: Re-navnet består på Re-torvet. Der er alle tre generasjoner kjøpmenn på Revetal helt på linje, her ved barnebarn Tobias Gran (21), pappa Martin Gran (47) og bestefar Sjur Gran (72). Foto: Stian Ormestad.

I fire generasjoner – med den femte godt på vei inn i butikken – har det blitt tenkt stort på en liten plass gjennom 110 år. Jubileet skal feires i år, blant annet ved å dele ut 110.00 kroner til gode formål i Re.

Både den første generasjonen kjøpmann og de som har kommet etter, har drivi med smått og stort. Og service har stått i sentrum, hele veien: Gi folk det de vil ha, «utvalg som i by’n, service som på landet».

RIDDER AV RE: For fire år siden ble Sjur Gran slått til Ridder av Re for sin innsats som kjøpmann og ildsjel bak Revetal som handelssenter, møteplass og varmestue for Re og en etter hvert stor omegn. Foto: Stian Ormestad.

For å få det til, er det blitt tenkt kreativt, ofte ganger banebrytende nytt, og ikke minst langsiktig.

Re – et godt sted å bo

Revetal kunne blitt en av mange gamle nedlagte butikker i et veikryss, som vi finner i de fleste kriker og kroner av Norges land.

Men nei, dette skulle bli til en bygdeby, med et næringsliv som gjør seg bemerka langt utenfor gamle og nye kommunegrenser, der boligfelt vokser fram, store og små møteplasser etableres, med et rikt kultur-, forenings- og idrettsliv, skoler og barnehager.

Kort sagt: Et godt sted å bo.

Sjefen sjøl holder koken

Sjur er barnebarn av Adolf som starta det hele (som du kan lese mer om i ReAvisa på papir februar 2020), og sønn av Arve som satsa videre. Nå er det Martin, sønn til Sjur, som regjerer.

72-åringen har fortsatt sitt daglige virke i butikken. Her gjør han alt, fra å trille handlevogner, feie, vaske, holde orden og prate med kunder. Sjur har ingen planer om å lene seg tilbake og bli pensjonist.

– Jeg kommer hver morra, og jeg kan gå akkurat når jeg vil. Men jeg blir til hvert fall fire – fem. Jeg er heldig som kan gå til jobben, bare tvers over veien. Og jeg kan drive stort sett med det jeg sjøl vil.

Alt skal være på stell, sånn fra dag til dag

TRE GENERASJONER JOBBER SIDE OM SIDE: – Den beste læringa som finnes, mener far og bestefar Sjur Gran. Foto: Stian Ormestad.

Om det å ha bidratt til så mange arbeidsplasser, etablert et sentrum – en liten bygdeby, og vært kanskje den største enkelt-bidragsyteren til den store stoltheten for Re, sier Sjur:

– Nei, jeg tenker ikke så mye på det, egentlig. Det er vel mer alle andre som tenker sånn. Jeg tenker mer på at ting skal være på stell, sånn fra dag til dag.

– Men hvis du løfter blikket, snart femti år etter du starta i butikken og 110 år etter at din farfar starta Revetal-eventyret?

FEMTE GENERASJON GRAN: Kusinene Pernille Gran (23) og Frida Gran (19) jobber i butikken ved siden av studier. Foto: Stian Ormestad.

Flere arbeidsplasser og mer liv i bygda

– Det er klart, dette er et sted som har gitt oss muligheter. Kanskje andre kunne fått til det samme som oss her på Revetal, men nå var det oss da.

– Det har vært ganske enkelt å ta nye grep og utvikle sentrum videre, spesielt med en Re kommune som spilte på lag med oss. Som så at dette ville være til det bedre for alle, med flere arbeidsplasser og mer liv i bygda.

– Vi har hatt noen vyer, og det var å få til et senter som skulle være bra for innlandet. Det må jeg jo si at vi har klart. Nå kommer det til og med mange kunder fra byene!

Ikke mange matbutikker som kan feire 110 år

REVETAL FOR OVER 100 ÅR SIDEN: Bildet med hest og slede viser det som i dag er Gamleveien rundt 1915. Den gangen var det hovedveien gjennom Revetal. Til høyre i bildet ser vi Revetal stasjon. Helt til høyre Adolf Grans nye forretning og bolig, som sto ferdig i 1914. Foto: Ukjent.

– Revetal kunne blitt en nedlagt butikk i et veikryss, som så mange andre steder?

– Ja, og du veit at det er ikke mange matbutikker som kan feire 110 år, det er helt klart – og kanskje er vi på vårt beste nå. Og kanskje blir vi enda bedre? Det er hvert fall det vi jobber for. Alltid bli bedre.

For folk som kjenner Revetal slik det er i dag, kan det kanskje virke merkelig – men det er bare noen tiår siden vi drømte om å få store kjeder til Revetal.

FEIRER 110 ÅR: Gjennom fem generasjoner og 110 år har Revetal vokst fram, med matbutikken som motoren i utviklingen. Foto: Stian Ormestad.

Alle bekker små….

– Det var ingen selvfølgelighet – langt ifra! Bare det å få polet til Revetal brukte vi fem år på!

– Det er alle sånne små drøpp, veitu, sier Sjur, som peker på det som har skjedd ellers i Re, med alle byggefeltene som har vokst fram rundt Revetal, og ikke minst leilighetsbygg på Revetal.

Re var mange år kommunen i Vestfold med størst befolkningsvekst. Alt henger sammen med alt, som Sjur sier: «Alle små drøpp». Alle bekker små, blir til en stor å.

Vi må være stolte av Re, og det vi har fått te’!

Meny-butikken har vært i fremste rekke til å sponse idrett og kultur. Det er en viktig del av ei levende bygd.

Det er ikke lenge siden Revetal og Re var en skikkelig underdog. Alt det vi tar som en selvfølge i dag, var bare en drøm for noen tiår siden.

Revetal-grunderen Sjur mener vi fortsatt ikke skal la oss begrense. Være stolte av Re og det vi har fått te’.

Dette kunne du lese først i ReAvisa, februar 2020 – last ned gratis!

FANTASTISK VEKST OG UTVIKLING: Bildene er fra 1910 og fra i fjor høst, tatt fra nesten samme vinkel, satt sammen for å gi et inntrykk av vekst og utvikling på Revetal, fra veikryss til bygdeby. I tillegg kommer alle byggefelt som har vokst fram rundt Revetal, og som til sammen utgjør Revetal-området med totalt 3.000 innbyggere. Og totalt i gamle Re kommune nærma vi oss 10.000 innbyggere. Foto: Odd Smedsrud/ukjent.

Les også: – Om vi skal bytte navn på Re-torvet? Det skjer ikke!

Les også: Meny Revetal er Årets Meny-butikk – igjen!

Les også: Re-torvet fortsetter å vokse og setter ny rekord

Martin og Meny-gjengen vant Tønsbergregionens næringslivpris

Les mer om lokalt næringsliv i ReAvisa.

,