https://vimeo.com/291904849
RE: – Vi trenger denne kunnskapen for å kunne sikre et godt og trygt drikkevann i framtida.
Les også om kokevarsel på kokevarsel på Krakken.
I Norge har vi godt og trygt drikkevann. Likevel får enkelte magesyke av å drikke vann fra springen – med forbigående symptomer som diaré, kvalme og oppkast, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding til ReAvisa:
– Siden de færreste går til lege for dette, veit vi ikke hvor mange som blir sjuke av drikkevannet. Hvor ofte fører bakterier, virus og parasitter i drikkevannet til magesyke?
Viktig kunnskap
For første gang skal FHI kartlegge omfanget. Prosjektet skal gjennomføres fram til 2020. 56.000 personer over hele landet inviteres til å delta i undersøkelsen.
På vegne av FHI vil Norsk Gallup i februar ringe opp enkeltpersoner og spørre om de vil være med. Bare de som har tilknytning til et vannverk som forsyner minst tjue husstander med vann vil bli kontaktet.
– Vi trenger kunnskap om hvor mange som blir sjuke for å kunne sikre et godt og trygt drikkevann i framtida, så vi oppfordrer alle som er invitert til å delta, sier forsker og prosjektleder Camilla Svendsen i FHI.
Sjukdomsutbrudd skjer
Bakterier, virus eller parasitter i drikkevannet fører hvert år til sjukdomsutbrudd. Årsaken kan skyldes svikt i vannbehandlingen hos vannverket eller forurensning av vannet under transport fra vannverket til vannkrana hjemme hos folk.
Store deler av vannledningsnettet i Norge er i dårlig forfatning, noe som øker risikoen for at drikkevannet blir forurensa med sjukdomsframkallende mikrober.
– Vannbåren smitte gir oftest ufarlig og forbigående magesyke, og de færreste kontakter lege. Hittil har det derfor ikke vært mulig å fastslå hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.
Kort om Drikkevannsstudien:
- Deltakere vil bli tilfeldig trukket ut blant barn og voksne i aldersgruppen opp til 80 år.
- De som trekkes ut, eller deres foresatte, får et invitasjonsbrev i posten med mer informasjon om studien før de blir kontaktet via telefon.
- Deltakerne som sier ja til å delta, vil få et elektronisk spørreskjema på epost, i tillegg vil de få et par enkle spørsmål på SMS én gang i måneden i tolv måneder.
- Når studien avsluttes, får deltakerne et siste spørreskjema på epost.
- Spørsmålene på SMS vil handle om hvor mye vann deltakeren eller barna har drukket, om de har hatt symptomer på magesyke (diaré og/eller oppkast) og hvor lenge plagene i så fall varte.
- Både de lokale og nasjonale resultatene ventes ferdig i 2020.
- Drikkevannsstudien er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet og godkjent av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.
Kort om drikkevannet i Norge:
- Det er totalt cirka 1.500 vannverk som forsyner 50 personer eller flere med drikkevann.
- De aller fleste forsynes fra overflatevann (ca 90 %). De resterende 10 % forsynes fra grunnvannskilder.
- Omtrent 70 % av vannverkene er offentlig eid og forsyner ca 95 % av befolkningen.
- Omtrent 30 % av vannverkene er stort sett små, private andelslag som forsyner 5 % av befolkningen.
- En stor andel av vannverkene er små – ca 60 % forsyner færre enn 500 personer.
- Omtrent en tredjedel av vannet går tapt som følge av lekkasjer på vannledningsnettet.
- Årlig blir rundt 0,7% av vannledningsnettet fornyet.
- Med nåværende utskiftsningsgrad vil det ta 143 år før vannledningsnettet er utskiftet.