– Gårdsarbeid og trening er som ei diger lykkepille!

SKRYTER AV TILBUDET: Thomas Narvesen (29) mener tilbudet på Dal gård og treningen på Revetal treningssenter snur livet hans på hue – i positiv forstand. Foto: Stian Ormestad.

DAL GÅRD: «Grønn omsorg» funker som bare det i landlige Re. Brukere og ansatte håper og tror at tilbudet består i nye Tønsberg.

Denne saken kunne du først lese i ReAvisas sommermagasin 2018.

I sommersola fyres grillen opp på Dal gård langs Bjuneveien. Her skal det grilles pølser, etter ei økt med innsamling av egg i hønsehuset. ReAvisa møter fire glade unge voksne, som «ellers hadde sitti og stirra i veggen».

KOMMUNEANSATTE: Maria Otervik og Hæge Stenstrøm står for tilbudet på Dal gård og Revetal treningssenter. Foto: Stian Ormestad.

– Det å ha noe å gå til, det hjelper på psyken noe så j….. godt!, forteller Thomas Narvesen (29). – Da slipper jeg å sitte og dunke hue i veggen.

– Jeg har ikke løst til å sitte på ræva

Thomas er her sammen med Charlotte Lyngaas (25), Mikal Grape (26) og Devin Morland (29). Noen har vært her i fire år, andre kortere. Noen er bare kort innom før de går videre i jobb eller utdanning, andre trenger lenger tid. Uansett er det fint å ha noe å fylle dagene med.

– Sjøl om jeg er ufør og ikke får til å jobbe akkurat nå, er jeg ikke lat. Jeg har ikke løst til å sitte på ræva. Det er en jobb i seg sjøl å fylle dagene med noe å gjøre. Drømmen er jo å ha en jobb, forteller Thomas. – Og det skal jeg få til!

– Her får vi det andre får på jobb – et sosialt miljø, samhold og noen å treffe på fast basis, forteller gjengen til ReAvisa.

VIKTIG TILBUD: – Dette et supert tilbud som flere kommuner burde ha!, mener denne gjengen. Også nye Tønsberg kommune. – Det er viktig med et fellesskap for alle oss som har det tøft i perioder. Foto: Privat.

Vi sitter rundt et stort bord, som Thomas har snekra på verkstedet på gården. Devin hjalp til med dekorasjon, som er positive ord gravert inn i treverket: «Ærlighet», «omsorg», kjærlighet».

Charlotte har laga mange flotte fjøler med fantastiske motiv. Andre står for matlaging, aktiviteter og forskjellige oppgaver på gården. Her er det hønsehus, drivhus, snekkerverksted og stor bakerovn.

Mye av det som blir laga, blir solgt til inntekt for det kommunale tilbudet. Egg fra Dal gård blir solgt hos Vika landhandel.

«Drømmebonden» fikser både smått og stort

FIRE AV NITTEN BRUKERE: Thomas Narvesen (29), Charlotte Lyngaas (25), Mikal Grape (26) og Devin Morland (29). Foto: Stian Ormestad.

Re kommune leier plassen de trenger på gården av en bonde som vil være anonym, men som får drøssevis av skryt: I 12 år har vertskapet vist stor velvilje – langt utover det som kan forventes i en ganske ordinær leieavtale. Her hjelper bonden til med smått og stort.

SNEKKERVERKSTED: Det lukter av nylig produksjon i det lille snekkerverkstedet på gården. Foto: Stian Ormestad.

– Vi ønska oss et hønsehus, og da snekra han opp et hønsehus på null komma niks. Vi hadde ikke klart oss uten «drømmebonden» vår!

Det forteller Hæge Stenstrøm, Re kommune-ansatt spesialsjukepleier som primært er på Dal gård. Hun har med seg Maria Otervik, som også har starta opp et treningstilbud sammen med Christina Fossnes. Da møtes deltakerne på Revetal treningssenter for ei treningsøkt.

– Det er som ei diger lykkepille, forteller Thomas: Kombinasjonen av gårdsarbeid og trening. – Jeg har det så bra etter at jeg har trena eller vært her på gården!

Devin merker godt at han er i bedre form – og gladere – etter at han begynte å trene fast. Det går ikke bare på det fysiske, men også det psykiske. – Godt for kropp og sjel!

Får trua på seg sjøl – og trua på systemet

Ved å komme hit, får mange trua på seg sjøl. Hæge forteller at de sitter på så store ressurser, som det gjelder å få fram – og få de til å skjønne det sjøl. Så er målet å komme seg videre, enten i jobb eller utdanning som fører til jobb.

– Først må du få trua på deg sjøl, så ser vi at de får trua på systemet. De ser at en kompis eller venninne, som har vært gjennom mye det samme, klarer det. «Da skal jaggu jeg klare det også!» Vi ser en slags positiv smitteeffekt.

KREATIVE SJELER: Den flotte fjøla er nesten ferdig. Også bordet den ligger på er laga av deltakerne på Dal gård. Foto: Stian Ormestad.

Gjengen rundt bordet ramser opp flere navn på folk de kjenner som har vært på Dal gård, og som i dag er i full jobb. – Dette er en veldig fin mellomstasjon mellom ingenting og noe mer – vi snakker veldig mye om framtida.

– Vi drømmer jo om et vanlig liv, med vanlig jobb, forteller Charlotte.

VEDPRODUKSJON OG DRIVHUS: Overalt bærer gården preg av landlig arbeid. Foto: Stian Ormestad.

Hun føler på en mestringfølelse som booster selvtillitten. – Vi lærer veldig mye, og vi ser at vi kan få til mye – også sammen med andre. Både det vi gjør – men også AT vi gjør noe – sammen, sosialt – alt gir oss et tupp i ræva til å ta steget videre. Vi vil jo ikke være der vi er i dag.

Skal gjennom sammenslåingskverna

De andre skryter av Charlotte. Hun er en av flere kreative sjeler rundt bordet. Her får de boltre seg, for alt er lagt tilrette for aktive dager. De har bare positivt å si om tilbudet, både på gården og på treningssenteret.

– Det er så utrolig bra!, forteller de. Det er helt tydelig at samholdet er godt, og tonen veldig uformell. Det gjør godt å komme hit.

Hæge og Maria benytter enhver anledning til å framsnakke tilbudet de er så stolte av. Alt skal i disse tider gjennom sammenslåingskverna, og det er viktig å vise fram det som funker i Re.

19 brukere er innom Dal gård i løpet av ei uke, noen hver dag, andre færre dager – noen i flere år, andre i kortere perioder på uker eller måneder.

Tønsberg har ikke tilsvarende tilbud i kommunal regi

GRØNN OMSORG: Re har mye å tilby Tønsberg i den kommende sammenslåingen. Også grønn omsorg i kommunal regi. Foto: Stian Ormestad.

Ifølge virksomhetsleder for psykisk helse- og miljøarbeid i Re Tommy Gustavsen, har ikke Tønsberg et tilsvarende tilbud i kommunal regi.

ReAvisa er i etterkant av at denne saken ble publisert blitt gjort oppmerksom på at det finnes tilbud i privat regi, der Tønsberg kommune med flere andre kommuner kjøper plasser.

«Grønn omsorg» i kommunal regi tar Re med seg inn i den kommunen, og det håper og tror virksomhetslederen sammen med brukere og ansatte at består i nye Tønsberg.

TAKKEBREV TIL VIRKSOMHETSLEDEREN: Dette takknemlige brevet lå på pulten til virksomhetsleder Tommy Gustavsen tidligere i år. Det er gjengitt med tillatelse fra avsenderen.

Denne saken kunne du først lese i ReAvisas sommermagasin 2018.

Les også: Kvadratmeter, jorder, fjellknauser og trær har ikke stemmerett.

Les mer om kommunesammenslåing i Re.

,