I dag har hele ungdomsskolen jobba for Katwe: – Vi kan bidra med penger, men vi får så mye, mye igjen!

REVETAL: Revetal ungdomsskole sendte to av sine elever fra lille, trygge Re til vennskapskommunen Katwe midt i Afrika. 14-åringene mener at vi i Re har minst like mye å lære av de i Katwe, som omvendt – se video over.

I vinterferien reiste et følge med lærere og elever til Katwe, vennskapskommunen til Re. Det er en liten landsby i Uganda – midt i Afrika, rett ved ekvator.

IMG_7294

AVREISE TIL KATWE: To elever og tre lærere – som betalte turen av sin egen lomme – og en hel haug med bagasje for å få med klær og annet som var samla inn før avreise. Foto: Privat.

De to 9. klassingene Villemo Skotnes (14) fra Revetal og Halvard Brundtland (14) fra Våle fikk oppleve en helt annen verden enn den de er vant med her hjemme.

Onsdag denne uka var alle klassene på ungdomsskolen innom auditoriet for å høre dem fortelle om turen. Alle elevene satt som tente lys og hørte på 14-åringenes betraktninger.

De viste fram bilder fra primitive forhold, 60 elever i en klasse, hus laget av leire og kumøkk, og de snakka om en lang og farlig skolevei gjennom en nasjonalpark med løver og flodhester. Noe av det elevene sjøl ønsker mest, er et internat – så de kan slippe den lange og farlige skoleveien, og få mer tid til skole og lekser.

– Mens vi helst vil komme oss fortest mulig hjem etter skolen, så vil de i Katwe gjerne bo på skolen. Det er kanskje noe du ikke skjønner før du har vært der, forteller Halvard.

IMG_8593

I KATWE: Halvard Brundtland (14). Foto: Privat.

På spørsmål på hva som gjorde mest inntrykk der nede, svarte Halvard:

– Det å se at noen barn ikke får gå på skole, og at de jobber allerede – og kommer til å bli i den jobben livet ut. Mens andre barn går på skole, kan ta utdanning og kanskje få jobbe med noe som passer dem bedre og få en framtid.

Villemo mener den store livsgleden, tross lite materielle goder, er det som sitter mest i etter turen.

– De klarer seg med mye mindre, for dem er det ikke viktig med den nyeste iPhonen, et stort fint hus, ei ny jakke hver vinter. Kanskje vi syns synd på dem, men de lever et rikt liv. Vi kan lære å sette mer pris på det vi har, og ikke henge oss opp i småting hele tida.

060416_KATWE_1

HJEMME FRA KATWE: Alle ungdommene snakker om Katwe – en helt annen verden enn Re-ungdommers hverdag. Foto: Stian Ormestad.

Fredskorps-utvekslingen gjennom flere år, der reinger har bodd i Katwe og omvendt, har gitt flere konkrete samarbeid.

Som for eksempel barnehjemmet Katwe-Re Children home. Der bor det ti barn, og enda flere får hjelp utenfor barnehjemmet. Det har ti faste givere, men får gjerne flere. Det er blitt dyrere å drive på grunn av svak norsk krone.

Et annet prosjekt er Katwe education foundation, der 55 elever får skolegang. Det er også laget et bibliotek, og fondet lønner bibliotekarer. Her kan det også med fordel bli flere faste givere, i tillegg til det som samles inn av lag, foreninger og skoler i Re.

Halvard og Villemo ga eksempler på hvor mye det monner å hjelpe: 100 kroner i måneden gir et barn skolegang et helt år.

I dag har hele ungdomsskolen jobba til inntekt for Katwe. Elevrådene ved Katwe secondary school og Revetal ungdomsskole styrer prosjektet sammen, og de bestemmer hva pengene skal gå til. I år går pengene til elevrådet og barnehjemmet Re-Katwe childrens home.

060416_KATWE_5

PÅ EKVATOR: Hele følget fra Re avbildet på ekvator. Foto: Privat.

Re-ungdommene er klare på at fortjenesten av samarbeidet går begge veier. Vi kan bidra med penger, men vi får så mye, mye igjen.

Dette er noe mye mer enn et reint bistandsprosjekt som går en vei fra nord til sør. Dette er en reell kulturutveksling.

– Vi blir kjent med en helt annen verden, en annen kultur, et annet språk. Men sjøl om det er store forskjeller, er vi mennesker likevel ganske like, mener de.

– De tror vi er bedre enn dem, bare fordi vi er hvite. Det er sjukt, sier Villemo.

De håper at flere ungdommer kan få sjansen til å reise til Katwe. Det åpner rektor Mona Elisabeth Larsen for.

Det er ganske enestående at en ungdomsskole sender elevene sine til en liten landsby midt i Afrika. Rektor mener den internasjonale forståelsen blir bedre på hele skolen – nå snakker hele ungdomsskolen om Katwe.

Det er såre enkelt: – Alt blir mindre skummelt ved å bli kjent, det blir mindre fordommer og fremmedfrykt – og rasisme, mener Villemo og Halvard.

060416_KATWE_3

VEL HJEMME I RE IGJEN: – Dette har gjort noe med meg som person, forteller Villemo. Halvard er enig – dette var en erfaring verd å ta med seg videre i livet. Foto: Stian Ormestad.


 

Les mer om Re sin vennskapskommune Katwe – midt i Afrika.

, , ,