LOKALPOLITIKK I RE: Under et halvt år etter folkets nei, går våre folkevalgte for en ny runde på kommunesammenslåing. Se video over.
Les også om mandagens politiske verksted i ReAvisa som ligger i postkassa i morgen, onsdag 9. mars. Avisa kan også lastes ned gratis her på ReAvisa.no i løpet av samme dag.
Ordfører Thorvald Hillestad (SP) åpna det politiske verkstedet med å forklare hvorfor alle folkevalgte og administrasjonen var kalt inn på kort varsel:
– Store økonomiske konsekvenser for Re kommune hvis forslaget til nytt inntektssystem blir en realitet.
Re kommune – tross en sammenslått kommune av Ramnes og Våle – sorterer under «frivillige små kommuner» som det går verst utover. Til og med nye Holmestrand som nå slås sammen av Holmestrand og Hof havner i denne kategorien.
Reint økonomisk er det dårlig butikk for Re å gå den veien, mot nye Holmestrand. Horten er det nest beste alternativet, mens det beste – sett bare utifra et økonomisk perspektiv – er Tønsberg, som kommer seirende ut av Sanners forslag til nytt inntektssystem.
Siden det tar noen år før endringer i inntektssystemet slår inn for fullt på grunn av diverse overgangsordninger, tar økonomisjef Ivar Jostedt for seg året 2022.
– Dette skjer ikke over natta, men i 2022 vil tapte inntekter for Re kommune beløpe seg til vel 24 millioner kroner med det nye inntektssystemet. Det er hvis alt slår ut til det verst tenkelige for Re, vel og merke.
Slår Re seg sammen med noen, vil vi beholde basistilskuddet som varer i 15 år, med en nedtrapping de neste fem åra. Så kommer hverdagen igjen – som den gjør for Re i disse tider, etter sammenslåingen med Ramnes og Våle.
– 20 år er veldig lang tid, kan noen mene – men jeg må minne om at det er kort tid i en kommunes liv, svært kort tid. Jeg har vært så lenge i Re at jeg må si at denne nedtrappingen kom veldig fort for Re sin del, sier økonomisjef Jostedt.
Så hva da, på lang sikt – etter at gulrøttene er borte?
– På lang sikt har kommunene et stort omstillingsbehov – uansett. Det gjelder Re alene, det gjelder Re sammenslått med noen. Det blir mindre penger. Men av alle alternativene rundt Re, er Re – Tønsberg det beste alternativet med de høyeste frie inntektene, også etter 20 år. Det vil si at denne konstellasjonen ville ha det minste omstillingsbehovet på både kort og lang sikt, forklarer økonomisjef Jostedt.
«Omstillingsbehov» er en byråkratisk ordlegging for det som for Re sin del for eksempel kan bety skolenedleggelser.
Heming Olaussen (SV) peker på at det koster å slå sammen kommuner.
– Disse ekstratilskuddene og gulrøttene trengs til å dekke opp for ekstra utgifter. Slår vi oss ikke sammen, bruker vi heller ikke penger på det.
– Dessuten skal vi huske på at vi snakker om to kommuner som for ikke så langt tid siden begge var i Robek-registret, både Horten og Tønsberg. Det er ikke sånn at fattig pluss fattig er lik rik?
Alternativet nordover mot Holmestrand og Hof er dødt, mener Olaussen. Både på grunn av økonomi, og fordi det er å trosse folkevilja med tanke på formuleringen av spørsmålet i folkeavstemningen. Å gå mot Horten eller Tønsberg var ikke med i spørsmålet, og sånn sett mer spiselig.
Olaussen får støtte fra den andre enden av den politiske skalaen, fra både Frode Hestnes (Frp) og Øyvind Jonassen (H).
Både Frp og Høyre har flere ganger tatt til orde for at folkets nei var et nei mot å gå nordover, ikke nødvendigvis et nei mot kommunesammenslåing i seg sjøl.
Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet i bunn av saken!
Les mer om mandagens politiske verksted i ReAvisa som ligger i postkassa onsdag 9. mars –avisa kan også lastes ned gratis her på nettavisa ReAvisa.no i løpet av samme dag.
Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!
Les også: På tide å slipe sverdene igjen?