UNDRUMSDAL/LINNESTAD: Produkttesting er viktig i matvareindustrien. Grøstadgris i Undrumsdal gjør det på sin egen måte – se video:
Grøstadgris møtte på Linnestad barnehage torsdag morgen 12. november 2015, med kilosvis med egetprodusert økologisk pålegg fra gården i Undrumsdal: En helt ny leverpostei og en ny servelat.
De eldste barnehagebarna skulle få lov å smake på pålegget, og si sin mening med et kryss i en av tre ruter: God som er grønn, middels god som er oransje, eller ikke god som er rød.
I tillegg noterte de to fra Grøstadgris flittig ned barnas mening om konsistens, farge, med mer.
Trude Viola Antonsen, daglig leder i Grøstadgris, og Tor Aashaug, selger, danderer pålegget pent på plastikktallerkener. Barna kan velge med og uten smør, og de kan friske opp brødskiva med agurk og tomat hvis de ønsker det.
Christian Scott-Broen (5) liker ikke kjøttpålegg i det hele tatt, og kjører sin egen lille smakstest av agurk, tomat og vann. Han helgarderer alt sammen, det er både godt, litt godt, og ikke godt i det hele tatt.
Amalie Jensen Lian (5) liker veldig godt det som blir servert. Et udiskutabelt kryss i den grønne veldig god-ruta. Nathalie Borgen Nystein (4) er helt enig.
Mens Theodor Eia Linnestad (5) er ikke så glad i alt slags kjøttpålegg, men lysluggen er veloppdratt og svært høflig og prøver å smake på både leverpostei og servelat. Ansiktet vrir på seg, mens maten vokser i munnen.
Egentlig ville Theodor sette kryss i den røde ruta, men diplomatisk nok blir det et kryss i den orange, akkurat likt som kompisen Petter Myhre (5) som heller ikke er helt overbevist. – Det var sånn halvgreit, mener de to.
Nå skal begge påleggsvariantene ligge igjen i barnehagen så det kan brukes på brødskiva i noen uker framover, og så kommer de to fra Grøstadgris tilbake for å spørre på nytt.
– Det er noe med vaner også. Disse produktene kan se, kjennes ut og smake litt annerledes, siden de er økologiske og produsert på en litt annen måte fra A til Å, forklarer Trude til ReAvisa. – Derfor legger vi igjen en del pålegg.
Til våren er barnehagebarna invitert til Grøstad gård i Undrumsdal for å hilse på grisene og de andre dyra, og spise mat fra gården – som takk for hjelpa.
Andre mer tradisjonelle smakstester foregår ute i butikkene, der flest voksne får si sin mening – eller med kokker og spesialister på mat som bedømmer nye produkter på vegne av oss alle.
Grøstadgris vil også ha dønn ærlige tilbakemeldinger fra barn.
– Det er barn og barnefamilier som er midt i målgruppa for disse produktene. De har det på brødskiva til frokost, på nista, eller på kveldsmaten. Det er de vi vil vite hva mener.