Alexander satser i utlandet, men kjører resten av NM-sesongen her hjemme – og vinner igjen

I NORGESELITEN: Alexander Heum (20) tilbake i crosskart-NM på norsk jord, her på Gardermoen – samme arena som han sikra NM-gullet sammenlagt for to år siden. Siden den gang har han satsa utenfor Norges landegrenser. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Re-gutten er tidligere norgesmester og satser nå i utlandet, men da han igjen hoppa tilbake til det nasjonale mesterskapet gikk han til topps – igjen.

Bakgrunn: Re-gutten gasser på videre – nå i toppen av nordisk.

Det var sist helg det ble kjørt årets nest siste NM-runde i crosskart på Brekka motorbane i Aremark i Østfold. Her stilte Alexander Heum (20) og lillebror Lauritz Heum (14) til start, nærmest som en gjesteopptreden i de tre siste NM-rundene i år.

Tidligere i år har de gått glipp av tre NM-runder her i hjemlandet, siden brødreparet fra Re satser i RallyX-serien som i år ble kjørt i Sverige, Finland, Danmark og Tyskland.

Veldig forskjellig å kjøre i utlandet og i Norge

FAMILIETEAM: Begge brødrene kjører, Alexander Heum (20) og lillebror Lauritz Heum (14) fra Undrumsdal. Tidligere har både pappa og bestefar vært aktive i bilsport. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Nå er årets RallyX-sesong over og Alexander endte på en sjetteplass sammenlagt og lillebror Lauritz på en nittendeplass. – Siden kartene er like hele, kjører vi resten av NM, forteller Alexander til ReAvisa.

– Dessverre ble det litt for mye stress for våres del å kjøre fullt RallyX og hele NM, forteller familieteamet. Derfor rekker de bare halve NM-sesongen. De både bor og skrur i Undrumsdal, med hele storfamilien med på satsinga.

Erfaringa fra kjøring utenlands er veldig god å ha med seg: – Det er veldig annerledes å kjøre her i Norge: Her kjører vi på plassering, mens i RallyX kjører vi på tid – derfor blir kjørestilen en helt annen. Derfor var dette noe å sette seg inn i igjen.

Lært mye – både teknisk og mentalt

CROSSKART EXTREME: Alexander tok allerede som 18-åring NM-gull i den største crosskart-klassen. Lillebror Lauritz kjører juniorklassen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Men det gikk lekende lett, det ble seier i NM-runden i Aremark sist helg, 7. og 8. september 2024. – Kjempedeilig å stå øverst på pallen og at alt klaffa i finalen, jubler Alexander.

– Jeg har lært mye mens jeg har vært å kjørt i utlandet, både teknisk og mentalt, forteller han – klar for å avslutte 2024-sesongen med enda en NM-runde her hjemme:

NM-finalen er nemlig lagt til «hjemmebanen» – hvert fall nærmeste bilsportbane for oss i Re – Grenland motorsportsenter. Løpet kjøres lørdag 21. september 2024.

NM-gull ga muligheten internasjonalt

REKRUTTERINGSGREN: Crosskart er en av de viktigste rekrutteringsgrenene i norsk bilsport, der du kan begynne å kjøre allerede det året du fyller 6 år. Brødreparet fra Undrumsdal er to av flere crosskart-kjørere fra Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Det blir moro å avslutte sesongen på Grenland, har hatt god historikk der ifra. Så får håpe at alt klaffer igjen. Farta er der, sier en sjølsikker Alexander – med god grunn.

Uten å ha kjørt særlig mye av årets NM-sesong, ligger Alexander likevel på en 10. plass sammenlagt etter seieren sist helg. Lillebror Lauritz kjører juniorklassen og ligger på 12. plass sammenlagt der.

Alexander vant allerede som 18-åring NM sammenlagt i den største crosskart-klassen. NM-gullet ga ham et springbrett til å satse internasjonalt, som har gitt enda mer og bedre læring.

Fra ReAvisa-arkivet – her starta Alexander med crosskart:

Les mer om Alexander Heum i ReAvisa-arkivet.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les ReAvisa på papir august 2024 – gratis!

Her finner du avisa – plukk med deg gratis.