– Hadde det vært for tusen år siden eller no’, så hadde vi vært konge! Og da hadde vi bestemt at det hadde blitt sånn igjen!

MORO MED MIDDELALDER: Det er lokalhistorie, og det er nasjonal historie. Slagene på Re og middelaldertema er viktig i Ramnes private barnehage. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Kong Magnus var bare 5 år da han ble krona til konge. Det er barna i Ramnes private barnehage fullt klar over, og de kunne tenkt seg å være konge, sjøl også. 

Les papiravisa på nettavisa – last ned gratis!

Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.

Axel (5) var Erling Skakke da barnehagebarna spilte Slaget på Re, Amalie (6) var prinsesse, og Elea (5 1/2) var Kong Magnus. At Kong Magnus ble konge da han var like gammel som dem, synes de er veldig rart – men også veldig kult:

– Det hadde sikkert vært veldig fint å vært Konge, mener trioen, som synes det er veldig moro med middelalder i barnehagen.

Havna i middelalderen, – på ekte!

VIKTIG LOKAL OG NASJONAL HISTORIE: Amalie (6), Axel (5) og Elea (5 1/2) kan mye om middelalderhistorien i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Namnam, mjød er det beste, mener Axel, – det smaker søtt og er kjempegodt å drikke, – og flatbrød, mener Elea. – Flatbrød OG mjød, mener Amalie. Alle tre synes også det er gøy å tegne med kullstift, og først brenne kull på bålet.

– Og lekekrige og bryte!, sier de ivrig til lokalavisa på besøk. De har også kjørt en helt ekte tidsmaskin, den var firkanta og rista veldig.

Da havna de i middelalderen, – på ekte!

– Urettferdig! Vi vil også ha det!!!

Henning laga tidsmaskinen, og det er nesten litt rart åssen han fikk det til, forteller barna. Henning Ravndal, pedagogisk leder i Ramnes private barnehage, forteller at tidligere var det en middelalderfest på Revetal, med leker av mange slag for barna.

– Det er urettferdig! Vi vil også det!!! Hadde vi vært konge for tusen år siden, hadde vi bestemt over alle og da hadde det blitt sånn igjen!

Henning forteller at tre uker med middelalder-tema gir enkle og morsomme leker, – dette er noe barna digger, noe de blir veldig opptatt av.

13 år med festival – så bom stopp

Men dette er, etter det lokalavisa erfarer, den eneste barnehagen som fortsatt har middelalder som tema fast hvert år på nyåret. Søker du på Re middelalderdager, får du opp følgende på Tønsberg kommunes nettsider, publisert på tampen av 2022: «Det blir ingen Re middelalderdager i 2023, men det er planer om at den kommer i 2024».

Siden har ikke infoen blitt oppdatert. Det har heller ikke vært noe aktivitet på Re middelalderdager sine Facebook-sider siden sommeren 2022. På Sagabyen Tønsberg sine nettsider er det info om Re middelalderdager, ikke helt korrekt riktignok.

Der står det at middelalderdagene ble arrangert årlig fra 2009 til 2020, det riktige er 2008.

Markerer slutten på borgerkrigstida i Norge

Re middelalderdager spant ut av Slaget på Re-prosjektet. Gjennom prosjektet ble Nordens eldste slagsted lokalisert, på jordene ved Linnestad. Slagene på Re i 1163 og 1177 er omtalt i Snorres ”Heimskringla” og ”Fagrskinna”.

Begge sagaene ble nedtegnet på begynnelsen av 1200-tallet og forteller om viktige hendelser i vår nasjonale historie.

Det siste slaget markerer slutten på borgerkrigstida i Norge, og hendelsene var av stor rikspolitisk betydning.

«Landets ledende middelalderkommune»

Da Re ble slått sammen med Tønsberg ble det lova, i debatten og på folkemøter, at Re middelalderdager skulle bestå i beste velgående. Det skulle til og med satses enda mer på middelalder-historie og -formidling her i bygda vår.

Vi skulle jo tross alt bli, ifølge den politiske plattformen, en del av “landets ledende middelalderkommune”. Fasiten, fire år seinere, er at Tønsberg middelalderfestival fortsatt arrangeres, ikke Re middelalderdager.

Ett av argumentene for å droppe Re-festivalen, var at det var så usentralt og dyrt å frakte barna til Revetal. Så den siste festivalen enn så lenge var den i 2020.

Noe skal det bli – men hva?

Lokalavisa har spurt kultursjef, ordfører og ikke minst barnehagebarna om framtida til Re middelalderdager. Det er et lite håp: Kampen står denne våren og alt avgjøres mest sannsynlig til sommeren.

For noe skal det bli, som markerer den viktige middelalderhistorien her i bygda vår – men hva? Det er fortsatt helt i det blå.

Les mer om historien til Re middelalderdager i nettavisa, og les om en eventuell framtid i papiravisa:

Her kan du lese ReAvisa på papir februar 2024 – gratis!

Her finner du ReAvisa på papir – sjekk hentesteder:

Middelaldersatsinga i Re risikerer å ende opp med en tursti og ett par skilt.

Re middelalderdager forsvinner helt? – Det står på politisk vilje.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les også: – Dette satte Re på kartet.

, , ,