Gjennom hele året blir deler av den siste dobbeltsida brukt til gamle bilder fra Re – og det er veldig populært. Her er noen av de historiske bildene vi hadde på trykk i fjoråret:
STARTEN PÅ RAMNES TREKKSPILLKLUBB: Fra venstre bak ser vi ifølge ReAvisa-leseren som har sendt inn bildet Kjell Lindås, Odd Jansen, Halvard Svinsholt, Rune Lie, Steinar Hagen, Roar Kile, Erik Lie og Ole Andersen. På bass i midten er det Torfinn Mikkelsen og Kari Fredriksen. Første rad fra venstre er Edit Jonsen, Ester Skjeggerød, Hjørdis Lindås og Kåre Hvidsten. Esters datter Tone Martine Brekke har sendt bildet til ReAvisa, og vi takker og bukker. Har du gamle bilder fra Re? Send bilde og en kort beskrivelse hvis du har til Tips@ReAvisa.no. Foto: Privat.
REVETAL FØR I TIDA: Her er et nytt inngangsparti på gang. Der dette bilde er tatt ifra er det i dag kjøpesenter – den gamle butikken er forlengst bygd inn i Re-torvet slik vi kjenner det i dag. Den litt høyere bygningen lengst bak i bildet var det første som kunne minne om kjøpesenter på Revetal. Husker du hva det inneholdt? Og veit du årstallet for når bildet kan være tatt? Vi hører vi gjerne fra deg! Jordene bakover i bildet huser i dag kommunehus, bibliotek, Europris, og så videre. Da dette bildet ble tatt var eneste innkjøring via Kåpeveien, verken Regata eller Revetalgata fantes, og det var heller ikke en eneste rundkjøring på Revetal. Foto: Ole Kristian Egge/Ramnes historielag.
REVETAL FØR I TIDA: Dette bildet er tatt fra den gamle parkeringsplassen utafor Meny Revetal, den gang Arve Gran, mot Revetal gamle stasjon, som den gang var rødmalt og inneholdt flere butikker. Dette er en god stund før det blir matservering og scene på stasjon, som det har vært i noen tiår nå. Bilparken røper at dette bildet nok er tatt på 1980-tallet, med blant annet en gammal Amazon rett foran kameralinsa. I bakgrunn ser vi bygg som er rivi i dag, til fordel for leilighetsbygg. Foto: Ole Kristian Egge/Ramnes historielag.
REVETAL FØR I TIDA: En Ford Cortina på handletur. Dette bildet er tatt fra den gamle parkeringsplassen utafor Meny Revetal, der det nå er et utvida Re-torvet og parkeringshus. Den gamle Ford Cortina-en fra 1960-tallet var nok allerede den gang en litt sjelden og eldre bil, siden den fanga fotografens interesse. Bilparken ellers røper at dette bildet kanskje er tatt på 1990-tallet. Foto: Ole Kristian Egge/Ramnes historielag.
REVETAL FØR I TIDA: Dette bildet er tatt på bensinstasjonen på Revetal en gang på 1990-tallet, der vi i bakgrunnen ser jorder der det i dag er sentrum med Re-torvet, kommunehus, gater og parkeringsplasser. Foto: Ole Kristian Egge/Ramnes historielag.
RE FØR I TIDA: En god, gammel Volvo Duett blir brukt på handletur til Revetal en gang på 1980-tallet. Foto: Ole Kristian Egge, Ramnes historielag.
GRISEBØNDER MED GOD SAMVITTIGHET: I 2018, akkurat som i fjor, var dyrevelferden blant grisebønder et tema i riksmediene. Da ReAvisa spurte om å få se på ståa her lokalt i Re, ble vi invitert med inn i bingen av blant andre grisebonde Astrid Kristin Holm på Lefsrød gård, som hadde en oppfordring. – Ikke fei alle grisebønder over en kam! Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
DEN ALLER FØRSTE HEI-UKA PÅ RE VGS: I fjor dekka lokalavisa selvfølgelig den store happeningen Hei-uka på Re VGS, ti år siden ble den første Hei-uka på Re VGS arrangert med mange sprell og mye moro – og mange “hei”: – Det har vært en stor snakkis, både på Re og på andre skoler. Flere har skrivi på Twitter at de skulle ønske de gikk på Re. Hei-uka har vært positivt for både skolen og miljøet blant elevene. Vi kan jo ikke slutte å si hei nå!, sa elevene som arrangerte den aller første Hei-uka. Faksimile: ReAvisa, mars 2013.
ÅPNING AV REVETALHALLEN: I fjor var det fem år siden Revetalhallen sto ferdig og klar til bruk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
KAMPEN OM KOMMUNEVÅPEN: Gnisninger i sammenslåinga, skreiv ReAvisa i 2018: Sammenslåinga av Re og Tønsberg starta for seks år siden. Og det gikk ikke helt knirkefritt ut av startgropa, der saken om kommunevåpen fikk fram følelsene: Re- og Tønsberg-politikerne var enig om motiv, men rykende uenig om fargevalget. Beskyldninger om “et provoserende politisk spill” hagla fra Tønsberg-hold, noe som gjorde Re-ordføreren Thorvald Hillestad “skremt”. Så gæli ble det at varaordføreren i Re Trude Viola Nordli etterlyste klarere kjøreregler for Fellesnemnda, det øverste organet for sammenslåinga. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
EN HISTORISK DAG: Med sjampanjen klar på bordet signerer ordfører Thorvald Hillestad kontrakt for bygging av nytt omsorgsbygg (det tok enda ett år før det ble hetende helsehus): – Med dette sørger vi for et godt tilbud til dem som blir godt voksne i Re, også i framtida. Gravemaskinene var allerede i sving fra samme morgen, bare fem dager etter at det historiske vedtaket ble fatta i kommunestyret – med 21 mot 4 stemmer for et nytt omsorgsbygg til 422 millioner kroner. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
SANG OG MUSIKK PÅ RE HELSEHUS: Også i fjor skreiv vi om om sang og musikk i eldreomsorgen, på Re helsehus. Med bilder fra arkivet, da det var besøk av barnehagebarn gjennom «Krafttak for sang» på tvers av generasjonene. Re var plukka ut til en av pionerkommunene i prosjektet, finansiert av Kulturdepartementet. I Re ble prosjektet smelta sammen med generasjonssangprosjektet. Barnehage-barn og eldre skal synge sammen i felles musikalsk glede på tvers av generasjonene, het det i ReAvisa våren 2018. Faksimile: ReAvisa, mars 2018.
PERU-KOMITEEN KLAR FOR AKSJONSDAG: – Det som er så bra med dette prosjektet er at vi har kontakt med de pengene går til: Et barnhjem og en skole i Peru, forteller Perukomiteen ved leder Henriette Eriksen, Halvard H. Skarpmoen og Karoline Lie i ReAvisa høsten 2013. Sistnevnte var ordførerkandidat for Senterpartiet i høstens lokalvalg. I løpet av 2013 hadde de kakesalg, og sørga for at film om prosjektet blir vist i alle klasser. – Det at vi støtter det samme prosjektet hvert år gjør at vi kan følge med på utviklinga, siden vi også er i kontakt med både barnehjemmet og skolen, forteller representantene fra komiteen. Prosjekt Peru hadde allerede eksistert åtte år ved skolen. Den gangen var budskapet det samme som ti år seinere: Si ja, når ungdommene spør om en dags arbeid til inntekt for en god sak. Foto: Synne Eggum Myrvang, ReAvisa.
KAMPEN FOR SVØMMEHALLEN: I fjor var det ti år siden kampen sto om svømmehallen, da planene for ny ungdomsskole var å bygge ved Røråstoppen eller i Ramnes. Heldigvis ble det til slutt vedtatt å bygge på Revetal og beholde svømmehallen, etter en skikkelig drakamp i ReAvisa-spaltene – som du kan lese alt om i avisarkivet. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
SKOLEKORPS-JUBILEUM: Våle skolekorps fylte 70 år i fjor, og dette bildet er fra da de feira 60 år ti år tidligere. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
RE GIR MEST – IGJEN: Bak disse dørene bor noen av landets mest gavmilde mennesker. Igjen gir reinger mest i Vestfold, og vi er blant dem som gir mest i hele landet. Det er tallenes tale fra årets TV-aksjon seint søndag kveld, skreiv ReAvisa for høsten 2013: Så mange ville gå med bøsser at det var ikke ruter nok til alle. Maiken Hov (14) og Iselin Mikalsen (13) var tidlig ute og fikk ruta på Revetal med blant annet Bondeheimen, skreiv lokalavisa. De siste åra har vi mangla bøssebærere og ramla langt nedover på statistikken, sammen med Tønsberg. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
BIBLIOTEKBYGGET REISER SEG: Slik så det ut da biblioteket begynte å ta form våren 2018. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
COMEBACK PÅ COMEBACK: I fjor gjorde Blues Buddies, partybandet fra Re, et comeback – igjen. Da måtte jo lokalavisa leite fram noen bilder fra forrige comeback, ti år tidligere. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
FESTIVALFATTIG RE-SOMMER? Sommeren 2018 skreiv ReAvisa at Revårocken og Re minifestival ikke ble noe av den sommeren. Da kom nykommeren Rockstream-festival som en reddende engel, med sjølvaste Orango på plakaten. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
REVÅROCK ÅPNER DØRENE: Sjøl om Revårock-festivalen ble arrangert midt utpå et kubeite i Fon, så ble det oppgitt at “billetter kan kjøpes i døra” – så ei dør måtte sjølsagt te’. Bildet er fra sommeren 2013. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
SKOLEKORPSET PÅ OSLO-TUR: – Det var selvsagt mange som kjente seg igjen i barne-tv-studioet, så det var stas, refererte lokalavisa fra Våle skolekorps sin tur til Oslo og NRK høsten 2008: Til slutt fikk alle fri tilgang til opplevelsessenteret i NRK. Her kunne de prøve seg som programledere i Dagsrevyen, leke meteorologer, og prøve seg i kommentatorboksen. – Turen kosta hvert medlem 70 kroner, det er viktig å holde prisene på et nivå som gjør at alle som vil har anledning til å delta, sa korpsleder Harald M. Bræin. Av samme årsak blir medlemmene oppfordra til å ha med nistepakke. – Unger er greie sånn, de blir ikke skuffa sjøl om vi ikke tar turen innom pizzeria eller den slags. Faksimile: ReAvisa november 2008.
JULESPILL PÅ ELVERHØY: Før jula for 15 år siden var det juleforestilling på kulturhuset i Ramnes, med blant annet disse på scenen. Fra venstre ser vi Petter Lønn, Julie Adelheid Groland, Synne Strange, Maiken Gran, Karoline Lie, Sarah Emilie L. Biseth, Elise Brattland, Theo Aske Holskil. Faksimile: ReAvisa, desember 2008.
DEN ALLER FØRSTE REAVISA-FORSIDA: Det var i fjor femten år siden den aller første ReAvisa kom ut, og forsida ble pryda med elever ved Røråstoppen skole som hadde vinni Aksjon Burot-konkurransen til Norges astma- og allergi-forbund. Det ble feira i skolegården, med den nye lokalavisa på besøk. Ellers kunne vi se av annonsene på den første forsida at renta gikk opp, og Rema 1000 Revetal kutta. Det ble også annonsert leiligheter i den splitter nye Torvparken som skulle bygges. Faksimile: ReAvisa oktober 2008.
RUSSEFEIRING: Re-russ ifra arkivet. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
RUSSEFEIRING: Re-russ ifra arkivet. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
RUSSEFEIRING: Re-russ ifra arkivet. Foto: Synne Eggum Myrvang, ReAvisa.
LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.