– Re har virkelig ungdom dere kan være stolte av

Hva kan gjøre livet enklere?, spurte Revetal ungdomsskole-elevene seg. Ideene de kom opp med imponerte juryen med lokale næringslivsfolk.

Les ReAvisa på papir november 2023 – gratis!

Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.

Den første fredagen i november var den store «eksamen» for 9. klassingene som hadde grubla fram en ide, starta en bedrift, utvikla materiell med logo, flyers og presentasjoner, reklamefilm, nettsider og apper.

Rundt fra post til post, over tredve ideer i tallet, gikk en jury bestående av lokale næringslivsfolk, blant annet Martin Gran fra Meny Revetal og Re-torvet, og Trond Ekstrøm, mangeårig lokalpolitiker med spesiell interesse for lokalt næringsliv.

Veldig vrient å komme fram til én vinner

I tillegg var representanter for Ungt entreprenørskap med i juryen, det var disse som arrangerte skoleprosjektet sammen med Revetal ungdomsskole. Også Re-daktøren ble spurt om å være med i juryen.

Juryen lot seg imponere over det de så, såpass at det var vrient å komme fram til en vinner – som går videre til fylkesfinalen i Ungt entreprenørskap.

Les om «eksamen» i papiravisa, her på nettavisa ser du flere bilder fra elevenes prosjekter:

Bilder fra Ungt entreprenørskap ved Revetal ungdomsskole:

ARMARIO: Eira Thomina Asp, Jennie Sælid Eikeberg og Cornelia Kløven Rønnild viser fram sin knallgode ide for jurymedlem Trond Ekstrøm. Kort fortalt skal ideen gjøre klesskapet ditt mer bærekraftig. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

GOD, GAMMEL STROFE: For alle som har levd en stund, klinger slagordet godt – mens vi nynner på en Roxette-låt. Ideen er at klærne ikke skal ligge ubrukt – bruker du dem ikke, får du et varsel. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

APP: Ideen er en tjeneste som blant annet matcher klærne dine for deg. Du kan legge inn hverdag, fest, galla og rød løper, eller annet – og appen kan sette opp forslag til outfit for deg. Til og med en app hadde gruppa fått på plass, som de viste fram. Flott design og utførelse. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

UT PÅ TUR: Aldri sur – og aldri glemme noe: Mange apper forteller deg om fine turmål og hvilke stier og veier du skal velge for å komme deg dit, men ideen til Odin Aleksander Barth, Emil Mørken Jonassen og Sander Schøne Aass er ikke hvor, men hva: En app som forteller deg HVA du bør ha med deg på tur. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

TURGUIDEN: En flott logo, som rommer noe mer enn en vanlig tur-app. Her kan du legge inn årstid, værmelding, lengde på turen i tid og lengde, destinasjon, med mer – og du får et forslag til hva du bør ta med på turen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

MATERIELL: Gruppa hadde laga informative brosjyrer, med en QR-kode som leder deg til ei nettside med info. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

SKIKKELIG TREARBEID: Dennis Løvaas Christensen og Sander Skjeggestad har også finni fram til et bærekraftig produkt, nemlig trær som vokser i skauene rundt oss. En fantastisk presentasjon ble satt stor pris på – og alle deres produkter var allerede solgt før «eksamen». Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

ALLE GODE TING ER TRE: Et godt, gammelt håndverk her i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– DETTE TRENGS! Sondre Gulbrandsen og Alexander Erdal Furuheim forteller om noe de fleste kan kjenne seg igjen i: Du glemmer stadig noe til skolen. «Skoletid» skal hjelpe deg med å holde oversikten over hva du trenger når. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

EN PÅMINNELSE PÅ TELEFONEN: Gymtøy, lekser, og andre påminnelser, som kommer i et vennlig og smooth design så det ikke blir bare masete. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

MEDISINDISPENSER: Lauritz Heum, Simon Holm, Jørgen Semb og Eirik Gulliksen mener det kan lages bedre medisindispensere enn de som allerede har kommi på markedet, der oppfølginga av om medisinen er tatt eller ikke blir bedre. Med smartere velferdsteknologi lar det seg gjøre, forklart i en reklamevideo – og med en flott modell. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

MODELL I PAPP: Gruppa har gjort seg flid med en modell av medisindispenseren, der til og med koppen er laga av papp. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

SPENNENDE: Å utvikle plast og plastposer fra tang og tare var ideen til gruppa bak «Browntide»-prosjektet, der de langt på vei hadde klart å gjøre det sjøl på fysikksalen. – Disse har fulgt med i timen, uttalte et imponert jurymedlem. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

PÅ PALLEN: «Browntide»-ideen kom på pallen til slutt. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

PÅ PALLEN: Ulrikke Hestnes Kottum, Sofie Saaler Karlson, Maha Feras Almustafa og Pernille Meilegård Joberg står bak appen «Stylizta», som også holder orden på klesskapet ditt og resten av venninnegjengen. Her kan klær byttes, lånes bort, eller selges, og klærne du har lagt inn i loopen kan du og alle de andre i gruppa få opp som forslag til outfit. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

GODT OG GRUNDIG FORKLART: Gruppa hadde jobba godt med materiell og presentasjon, så det ble enkelt for to voksne karer fra juryen å skjønne ideen – og bli begeistra for den. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

VINNER-IDEEN: Hvem kan ikke kjenne seg igjen i problemet som Marcus Bøhle Sviland, Jones H. M. Omar, Lukas Gabsevecius og Oscar Gilbert Hagard Andersen har tatt tak i? Et vindu som blir stående åpent når det burde vært lukket, eller lukket når det burde vært åpna? Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

AUTOWINDOW WINDOW: Med mulighet for å lukke vinduet med fjernkontroll, timer, eller til og med ved hjelp av regnsensor eller temperaturmåling – det vil spare mange for kalde eller varme netter, det vil være lurt hvis du har glemt å lukke vinduet før du reiste på skolen – det er en ide som er for god til ikke å bli realisert, mener juryen. – Jeg hadde kjøpt noe sånt, forteller jurymedlem Martin Gran. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Marcus Bøhle Sviland, Jones H. M. Omar, Lukas Gabsevecius (Oscar Gilbert Hagard Andersen var sjuk den siste dagen av prosjektet, og mangler på bildet) presenterte ideen for juryen i skolekonkurransen på Revetal ungdomsskole, som de vant – dermed er de videre til fylkesfinalen i Ungt entreprenørskap. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Jeg er kjempeimponert!

Mer enn tredve forskjellige elevbedrifter hadde ideer om alt fra apper for å organisere skole, klær, medisiner, trening, kosthold og innkjøp, og det var praktiske oppfinnelser som vi nok kommer til å se realisert etter hvert.

– Jeg kjempeimponert!, sier Inger-Helen Hegna på vegne av Ungt entreprenørskap om Revetal ungdomsskole-elevene.

Hun var sjøl med i juryen under konkurransen arrangert av Ungt entreprenørskap sammen med Revetal ungdomsskole.

– Re-elevene viste gode, kreative og varierte svar på oppdraget «Hvordan gjøre hverdagen enklere».

Tar utfordringene på strak arm

– Mange viste stor selvstendighet i sine bidrag. De hadde laga planer, logoer, reklamer og prototyper på ideene sine. De viser også at de forstår store og små problemer på både lokalt, nasjonalt og globalt nivå.

– I tillegg viser de gode presentasjonsevner. De tok utfordringen med å presentere for ti voksne jurymedlemmer i tillegg til lærerne og klassen sin, på strak arm.

– Det er både rørende og imponerende på en gang – Re har virkelig ungdom dere kan være stolte av!

– Stor takk til skoleledelse, lærere og jury, oppsummerer Inger-Helen.

Her skal ungdomshuset bygges – se tegningene.

Les ReAvisa på papir november 2023 – gratis!

Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om skoler i Re.

,