– Det er jo litt spennende – sjøl om vi overtok en sunn drift, et godt produkt, ei lang kundeliste, og mer enn nok å gjørra.
Sjekk ReAvisa på papir – last ned gratis.
Ekteparet Ellen og Geir har overtatt et tradisjonsrikt Re-firma som har holdt det gående siden starten av 1980-tallet. De tok over Agro bygg og teknikk AS i fjor.
– Kort sagt driver vi med alt av flytting av vann og gjødsel, forteller Geir Melvold (53).
Har økt omsetninga med en mill
Firma har vært ledende på gjødselhåndtering og gjødselporter i 40 år, og Geir har drivi i samme bransje, pumpebransjen, hele sitt yrkesliv. Kona Ellen Melvold (52) har en helt annen bakgrunn, blant annet som avdelingsleder ved Skoringen på Revetal.
Nå har hun en tjue prosent administrativ stilling i firma sammen med ektemannen. Sønnen Hermann Melvold (22) er også med, der familiebedriften leverer pumper og tanker fra verkstedet langs Bispeveien lengst nord på Revetal.
Før overtakelse omsatte bedriften for fire millioner kroner, etter overtakelse øker omsetningen med en million kroner i året til fem mill.
Hellokal produksjon
– Det har vært en sunn drift i alle år. Vi sikter ikke mot et større overskudd. Det investeres heller i produkter og å bygge opp et lager, forteller de til ReAvisa. Her produseres og selges Eikerporten, der rettighetene har liggi hos Re-bedriften siden 1990-tallet.
Denne gjødselporten finner du i fjøs over hele landet, fra Lindesnes i sør til Finnmark i nord. – Den er produsert lokalt, fra A til Å. Malmø mek i Våle sveiser hver enkelt port på mål, og alle ordrer er arkivert i titalls hyllemeter med permer.
– Så vi kan bla oss tilbake til eksakte mål når det trengs reservedeler til portene, forteller Geir, som anslår at andelen nyinstallasjoner versus ettermarked er 50/50.
Kunder over hele landet
Re-bedriften har tusenvis av kunder over hele landet. I tillegg til landbruket, der de står sterkt også lokalt med gjødselpumper, gjødselporter og gjødselløsninger i massevis av fjøs i Re, har de også stadig flere leveringer til entreprenører som jobber opp mot kommune og privatkunder.
– I disse dager får folk pålegg fra kommunen om omlegging av vann og avløp, alt skal over på kommunalt. Da kan vi hjelpe med alt fra A til Å: Vi leverer pumpestasjoner for eneboliger og småhusbebyggelse, eksempelvis Firing-feltet har vi allerede levert flere.
Agro er en del av en totalpakke der alt ordnes, fra søknadsprosess med papirer opp mot kommunen til graving, montering og installering – hele ballubaen, forteller Geir:
Ramla over muligheten
– Graving, pumper, elektro går sammen. Der samarbeider vi godt og tett. Vi kan også beregne og tilby minirenseanlegg, der det ikke er aktuelt med pumpe. Vi tilbyr også alt av vann, både til landbruket og privat med drikkevann, vannrensing, vanning og lensepumper, alt lokalt i Re.
Per i dag er de tre på Revetal, pluss leveransene fra Malmø mek i Våle. De kan fort bli flere i staben, det er mer enn nok å gjørra, forteller Geir.
Han ramla mer eller mindre inn i eierskapet til den tradisjonsrike Re-bedriften.
Elendig timing
Den forrige eieren var godt voksen og hadde passert pensjonsalder, og via-via kjente fikk Geir høre om muligheten til å overta. Det passa veldig bra:
– I januar 2020 sa jeg opp full fast stilling som daglig leder i samme bransje, en fin jobb jeg trivdes veldig godt i – men jeg ville prøve å starte noe eget.
I starten av mars ble nytt selskap stiftet, så kom korona nesten helt på likt, og Norge stengte ned – det var umulig å få tak i noe som helst.
Brukte ikke lang tid
Geir ble med på noen andre prosjekter, men det var først når muligheten til å ta over Agro-bedriften på Revetal at ting falt på plass:
– Ja, det kom dalende et tilbud, og Ellen og jeg snakka om det over middagen hjemme.
– Da ble vi kjapt enige om å ta denne sjansen!
Et hinsides arkiv
– Det er jo litt spennende, sjøl om vi overtok en sunn drift, ei lang kundeliste, et godt produkt, og mer enn nok å gjørra – bare se på dette hinsides arkivet!
Alle tegninger er spart på, ingen gjødselporter er like – alle er bygd etter den låven de skal installeres på. Alle reservedeler må også lages på mål.
– Da finner vi spesifiksasjonene her, sier Geir og viser stolt fram det store arkivet som spenner mer enn 40 år tilbake.
Moderniserer og digitaliserer
Gamleeieren dreiv på gamlemåten, ingenting ble gjort på data. – Vi trodde vi skulle digitalisere alt dette og gjøre det søkbart, men det er jo ett helt årsverk bare å komme gjennom alt.
– Det er en papirbunke på hver eneste port. Så vi gjør heller alt digitalt fra og med nå, og det har vært en investering bare det – å komme opp og gå på dataløsninger, sier de nye eierne.
Som ser framover og skal bygge videre på all historien som ligger i veggene hos Agro Bygg og teknikk AS.
Dette kunne du lese først i papiravisa – last ned gratis.