Denne helga slippes denne kraftige karen og gjengen hans ut på beite, og bonden oppfordrer folk til å ferdes med sunn fornuft i flott Re-natur.
Sjekk også: Dette redder livet til den lille rådyrkalven.
Fredag 2. juli 2021 slippes storfe inn på beite på Langemyr ved Skjeggestadåsen.
Det er ett av mange beiteområder med dyr av flere slag rundt om i Re. Hvis alt gjøres riktig, er møte med beitedyr et fantastisk innslag på turen.
Kjøreregler for møte med dyr på beite
For ofte kan beiteområder og populære turtråkk krysse hverandre, og da er det viktig å huske på noen kjøreregler i møte med beitedyr.
Langemyr er et gammelt utmarksbeite som det har vært dyr på langt tilbake. Det har liggi rolig nå i cirka fire år, før det blir tatt i bruk igjen nå, forteller bonde Øyvind Bjune på Bjune gårdsdrift.
– Beiting er en del av det å ivareta kulturlandskapet, noe som er viktig for å holde busker og kratt nede. Når husdyr beiter, skjøtter vi kulturlandskapet – noe som er viktig for det biologiske mangfoldet.
Slakteferdige dyr på naturlige ressurser
Dyra som skal beite og kose seg på Langemyr er av en litt spesiell sort: De er av rasen Bellted Galloway, og eies av Bjune gårdsdrift.
Galloway er kjent som rolige dyr, men den innehar mye av sine naturlige instinkter. Rasens gode egenskaper er at det gir slakteferdig dyr på naturlige ressurser – og dermed også rett fra beite, forklarer Øyvind:
– Det er en saktevoksende rase, som gir godt marmorert kjøtt med god smak og kvalitet. Vi kastrerer oksen så de kan gå ute med flokken fram til slakt, kastrater gir som kjent det beste naturlig mørna kjøttet.
Hils gjerne på dyra, men…
Fra før selger Bjune gårdsdrift svinekjøtt av rasen Hampshire, på utegang direkte fra gården, noe som de også skal gjøre med storfe når disse er klare. – Grisene kan ses på beite om ønskelig, her på Bjune.
– Ta gjerne turen også bortom storfe-flokken på beite og hils på dem hvis du møter på dem på tur, sier Øyvind. – Men IKKE for dem.
– Og husk at det er båndtvang om dere har med dere bikkje.
Kort om kuvettreglene:
- Hold avstand til dyra og gå utenom flokken.
- Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner.
- Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den.
- Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20. august.
- Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått.
- Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre.
Kilde: Tyr.no (ekstern lenke)