Gjennom trevde år har Holt gård vært en allsidig økologisk gård, som har vist vei. Ved å tenke nytt, tar Rakel og Roar vare på det gamle. Det får de Spiskammersprisen 2021 for.
Les også: Vivestad bygdekvinnelag vokser – nå melder ungdommen seg inn!
Spiskammersprisen deles ut av Vestfold bygdekvinnelag, og i år går prisen til Holt gård i Undrumsdal.
Det var Undrumsdal bygdekvinnelag som foreslo vinneren, som ble kåret på bygdekvinnenes digitale årsmøte sist helg:
Settes stor pris på!
– Vi i Undrumsdal setter stor pris på den innsatsen Roar og Rakel gjør med å formidle tradisjoner og matkultur til både barn og voksne, heter det i innstillingen.
I begrunnelsen for prisen heter det: Gjennom tredve år har ekteparet bygd opp Holt gård til å bli en allsidig økologisk gård.
Gården har mange dyreslag slik som kyr, sauer, griser, høner og ender i tillegg til økologiske grønnsaker, korn, urter og bær.
Kjøkkenet serverer lokal mat og drikke basert på gårdens produkter til forskjellige lag, for eksempel bryllup, barnedåp, konfirmasjoner og andre sammenkomster.
Gamle tradisjoner, på en ny måte
I tillegg lager Holt gård Yme og Ymir yoghurt-is, ost og surmelk av egen melk. Disse produktene selges i butikk og til besøkende på gården.
Bakerovnen blir flittig brukt til både kjøttretter og bakervarer. – Gamle tradisjoner holdes i hevd, samtidig som de også er nyskapende blant annet ved andelsbruk, det vil si økologisk jord- og hagebruk der det dyrkes mange forskjellige slag.
Vestfold bygdekvinnealg gikk enstemmig for å gi Spiskammersprisen for 2021 til Holt gård ved Rakel Skjerve og Roar Lefsaker, heter det i pressemeldinga fra årsmøtet.
Prisen er på 5.000 kroner, bakstefløy og diplom.
Tre fra Re i det nye styret
Det nye styret i Vestfold bygdekvinnelag består av to reinger som møter fast og en vara:
Lene Kristin Bråtejorde er nyvalgt leder, hun representerer Hillestad bygdekvinnelag, men er bosatt i Re.
Åse Marie Holm er sekretær, og Ambjørg Marie Akerholt er første vararepresentant til det nye styret i Vestfold bygdekvinnelag.
Også i fjor gikk Spiskammersprisen til en mottaker med sterk Re-tilknytning, les mer om de her.