Røskes og rives i Re: – Viktigere nå, enn noen gang?

BUROT-PLUKKERE: Karine Hammerstad Aas, Frede Bugge og Øyvind Foss var blant burot-plukkerne i Brekkeåsen. Resultatet ble to stappfulle søppelsekker. Foto: Privat.

– Det var litt skuffende oppmøte, men det høres kanskje litt mer skremmende ut når det heter «burot-aksjon» og ikke «grillkveld med burot-plukking», sier Øyvind Foss og ler. Men resultatet ble likefullt to stappfulle søppelsekker med rundt 30 kilo av problemplanta.

Sjekk også ReAvisas sommermagasin – last ned gratis!

Hvert år oppfordrer Norges Astma- og Allergiforbund skoler og barnehager over hele landet til å være med på Aksjon Burot.

Brekkeåsen barnehage er en av flere barnehager og skoler i Re som er med på aksjonen. De røska tak i ugressplanten midt i juni:

Korona-tilpassa dugnad

Det er FAU med Monica Rehn-Erichsen, Frede Bugge, Karine Hammerstad Aas og Øyvind Foss i spissen som har satt i gang aksjonen.

I fjor inviterte de til grilling og burotplukking som noe sosialt, men på grunn av korona-tilstandene ble det litt annerledes i år.

Men nettopp på grunn av den pågående pandemien, er burot-aksjonen kanskje viktigere enn noen gang?

Røsker opp problemet ved rota

– På grunn av smitteverntiltak i forbindelse med korona er barna mye ute, og plagene for allergikere kan bli enda verre enn tidligere år. Derfor er det ekstra viktig å luke i år, sier Øyvind Foss.

Han og resten av dugnadsgjengen fikk røska opp rundt tredve kilo burot totalt. Været var strålende og stemningen like god. Til tross for korona-redusert sosial tilstelning i etterkant av dugnaden.

– Det var litt skuffende oppmøte, men det høres kanskje litt mer skremmende ut når det heter «burot-aksjon» og ikke «grillkveld med burot-plukking», sier Øyvind og ler.

– Alle kan luke lokalt!

Innsatsen til FAU ved Brekkeåsen barnehage føyer seg bare inn i rekken her i Re. Og det setter Norges Astma- og Allergiforbund Østafjells stor pris på, forteller regionssekretær Ellen Sørby fra hovedkontoret på Revetal:

– Det er i juni måned kampen må kjempes, og vi oppfordrer alle til å luke lokalt, forteller Ellen til ReAvisa. Burotpollen er like plagsomt som bjørkepollen, men det spres bare cirka 100 til 200 meter med vinden. Derfor nytter det å fjerne plantene.

– Etter tre år med lokal luking vil man se resultater ved nedgang i bestanden og færre plagede elever og lærere.

Sjekk også ReAvisas sommermagasin – last ned gratis!

Her kan du lese alt om korona-krisa i Re.

,