Slokker du kaffebålet fullstendig før du forlater det, har du lov til å fyre opp der det garantert ikke fører til brann. Ellers kan du stå for veldig mye trøbbel.
Sjekk ReAvisa-lesernes turbilder.
– Det er helt unødvendig at brannmannskapene må ut i skogen for å slokke rester av bål. Det ansvaret har du som tenner bålet, minner Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) om:
– Derfor oppfordrer vi alle som skal på tur til å ta med seg en til to halvannenliters flasker med slokkevann.
Mange slokker etterlatte bål
– Takk for at du bærer med deg den ekstra børen for brannsikkerheten!, skriver VIB på sin Facebook-side:
– Det er tørt mange steder, grass og løv fra i fjor kan antenne på et blunk. I en askehaug kan det være glør i opptil to døgn. Et vindkast som fører gnister til tørr vegetasjon, kan være starten på en større brann i løpet av kort tid.
– Vi får meldinger fra publikum på kveldstur om at de har slokka etterlatte bål. De fortjener stor takk!
– Totalt unødvendig!
Men de etterlatte bålene belaster også beredskapen.
– Seinest i går kveld måtte en av våre brannkonstabler ta med tankbilen langt inn i skogen på Eik, Tønsberg for å slokke rester av et bål.
– Totalt unødvendig og svært enkelt å unngå, mener vi.
Kaffebål og grill kan kun tennes under gitte forutsetninger:
- Vær aktsom! Så tørt som det er enkelte steder, skal svært lite til for å starte en brann i terrenget.
- Hver enkelt av oss må vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Gjelder alle, hele tiden og over alt. Aktsomhetsplikten innebærer at man tar forholdsregler for å redusere sannsynligheten for brann og begrense skadene hvis brann skulle oppstå.
- Bruk lite ved og små kubber, da brenner bålet raskere ut og er enklere å slokke.
- Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokka.
- Du som gjør opp ild har ansvaret for å slokke. Du bærer også det fulle og hele ansvaret om det går galt.
- Vurder vind og forholdene akkurat der du er. Tenk deg om to ganger, det kan være best å droppe bålet.