Næringsforeninga har mange bekymra medlemmer, nå som så å si hele verden stopper opp. Det går hardt utover lokalt næringsliv, også.
Slik møter lokalt næringsliv korona-krisa: Full fart hos noen, og bråstopp hos andre.
I disse korona-krise-tider opprettes det et kriseteam for næringslivet. Tønsberg næringsforening, næringssjefen i nye Tønsberg kommune og Tønsberglivet står bak initiativet.
– Vi har telefonmøter hver dag, slik at vi best mulig skal kunne ivareta kommunens næringsliv, forteller Heidi Skjeggerød, leder i næringsforeninga.
Hva kan Tønsberg Næringsforening gjøre for deg og din bedrift nå?
– Hensikten med dette er å hele tida være til hjelp for bedrifter som har utfordringer i disse dager, forteller Heidi til ReAvisa.
Både for de som opplever bråstopp, og de som må jobbe på mer enn noen gang for å forsyne folk med det de trenger – med en mindre arbeidsstokk, på grunn av karantene, sjukdom eller helse- og omsorgsutdanna ansatte som heller bør hjelpe til der.
– Har din bedrift behov for midlertidig ansatte – si ifra så kan vi hjelpe deg med å opprette et kontaktpunkt og samarbeid med bedrifter som nedbemanner midlertidig og som kan ha ansatte tilgjengelig for deg og din bedrift, oppfordrer Heidi.
– Har du spørsmål, bekymringer eller annet du ønsker å diskutere; ta kontakt med Heidi Skjeggerød på telefon 988 86 288 eller epost heidi@tonsbergnf.no.
Alle møter og samlinger i næringsforeningens regi er utsatt, også frokostmøte er avlyst ut april.
Korona-tiltak som kan hjelpe lokalt næringsliv:
- Oppheve ventedagene før dagpengeutbetalingene starter for de som permitteres. Dette vil redusere inntektstapet for permitterte arbeidstakere.
- Redusere kravet til arbeidstidsreduksjon fra 50 prosent til 40 for rett til dagpenger under permittering.
- Skatteetaten melder at fristen for å betale første termin av forskuddsskatten 15. mars er flytta til 1. mai.
- Reduksjon fra femten til to dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering. Det vil føre til at bedrifter som opplever en midlertidig svikt i etterspørselen eller produksjonsforstyrrelser, kan få bedre likviditet ved å redusere kostnadene sine raskt. På den måten kan reduksjonen i antall lønnspliktdager ved permittering bidra til å unngå oppsigelser. De permitterte får full lønn i tjue dager.
- Endring i skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd i 2020, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år. Det vil hjelpe bedrifter som i dag er ramma av at inntekter bortfaller, for eksempel i reiseliv. Det kan bidra til at bankene blir mer villige til å gi bedriftene lån i en overgangsperiode.
- Endring i skattereglene slik at eiere av bedrifter som går med underskudd i 2020, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt. Formuesskatten er en skatt som må betales av eiere sjøl om bedriften går med underskudd. Da vil bedrifter med underskudd kunne slippe å betale utbytte til eiere med sikte på å dekke eieres formuesskatt. Det vil gi likviditetshjelp til eiere av slike bedrifter allerede i 2020 gjennom redusert innbetaling av forskuddsskatt.
- Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring. I en periode med lavere aktivitet kan det være gunstig for bedriftene å øke innsatsen for å styrke kompetansen til arbeidstakerne. Fylkeskommunene vil få økt bevilgning til dette formålet for å kunne ivareta regionale behov. Dette vil komme både arbeidstakere og bedriftene til gode på litt lengre sikt.