– Det hender noen spør om vi skal bytte ut Re-navnet, nå som vi er blitt en del av Tønsberg. Det skjer ikke, er tre generasjoner Gran enige om.
Les også: ReAvisa vil fortsatt skrive om Re.
Re som sted består, med Revetal som bygdebyen vår, pluss alle grendene og sogna rundt med Våle, Ramnes, Fon, Undrumsdal, Vivestad.
Og vi kan i rundhåndet Re-stil også ta med landlige strøk i nabokommunene og vår nye storkommune, som for eksempel Høyjord, Sem, Vear, Barkåker, med mer.
Hva om vi regner alle som bruker Revetal og regner bygdebyen som «sin» som reinger? Da er vi i så fall veldig mange flere enn vi var som Re kommune!
Selve motoren i Re
Uavhengig av kommunegrenser har Revetal vært motoren i Re som sted:
For tjue år siden gikk kommunegrensa tvers gjennom et sentrum som smelter sammen til ett – med Revetal i gamle Våle og Brår i gamle Ramnes.
Alle byggefeltene rundt – som i dag utgjør Revetal-området – lå i hver sin kommune. Valleåsen var delt i to av kommunegrensa mellom Våle og Ramnes. Byggefelt-naboer bodde i hver sin kommune – tenk det!
For en snau måned siden gikk kommunegrensa mellom Re og Tønsberg også over i historien.
Stor stolthet for Re
Uavhengig av kommunegrenser som kommer og går, er det en rivende næringsutvikling, vekst i antall arbeidsplasser, stor verdiskapning, og ikke minst en stor stolthet for Re.
Flaggskipet er Meny-butikken, som vinner priser etter priser, og den trygge havna er Re-torvet – med 250 arbeidsplasser totalt.
Både privat og offentlig virksomhet har satt Re på kartet gang etter gang, og vil nok gjøre det i framtida også.
Det er et fantastisk skyv her i Re, som er veldig viktig å ta vare på. Også i nye Tønsberg storkommune.
Fyller 110 år i år
Det er i år 110 år siden første generasjon Gran begynte i landhandelen og Revetal-eventyret starta. Re kommunes 18 års eksistens blir et ganske kort kapittel i den ellers lange historien om Re.
Hvert fall når vi ser tilbake til kongesagaene og det som berettes om Slagene på Re. Re-navnet har satt seg også i moderne tid, og navnet forblir – sjøl om Re som kommune er historie.
110-årsjubileet skal forresten markeres gjennom hele dette året, både i butikken og i ReAvisas spalter – så følg med!
I dag er fjerde generasjon Martin Gran (47) sjefen, og femte generasjon på vei inn, ved blant andre Tobias Gran (21). Tredje generasjon ved Sjur Gran (72), kjøpmann og sentrumsutvikler gjennom femti år, er på jobb hver dag.
Du ser 72-åringen i sving med kosten ute, eller bak en lang rekke handlevogner – hvis ikke han er i prat med kunder som har en tilbakemelding eller to å komme med.
Fra Re uttafor Tønsberg, til Re i Tønsberg
Er det noen tips og vink til å bli enda bedre, noterer Sjur det bak øra. «Utvalg som i by’n, service som på landet».
Men på spørsmål om navnebytte for Re-torvet, er Sjur krystallklar:
– Vi er ‘a Re enda, sjøl om vi er blitt en del av Tønsberg kommune?
Før sa vi Re uttafor Tønsberg – nå kan vi si Re i Tønsberg. Det er vel den eneste forskjellen.