Tjæring skal skje «mellom lauvfall og snøfall» – og dugnadsgjengen rakk det akkurat!
Les hele saken i papiravisa, november 2019 – last ned gratis!
Lukasstua er et av Res eldste bevarte bygg, oppført en gang på starten av 1700-tallet. Det er ett års tid siden restaureringsjobben på Lukasstua starta på Bygdetunet Brår.
Denne høsten fikk stua seg et “tjærlig strøk”, som det siste i restaureringsjobben. Og tjæra er laga av tyri fra Langøya, mens øya enda er en del av Re.
Hellokal tjæreproduksjon
Tyrien var henta fra ei gammal furu som var brekt av i toppen, tørr og tilsynelatende død forlengst – perfekt for dette bruket.
Det gamle, tørre treet som sto på det som enn så lenge er Re-territorium, ble hogd og frakta fra øya i våres. Under Åpen gård på bygdetunet i sommer ble det fyra opp og tyri kokt til tjære og terpentin.
Den tjukke tjæra blir så blanda med terpentin igjen, sånn at det blir en prefekt tjæreblanding. Akkurat som man i «alle tider» har behandla treverk med. Og som det står i Magnus Lagabøters landslov av 1276, ble stua beisa med tjære «etter lauvfall og før snøfall».
– Vi i historielaget er de siste til å tulle det til med gamle lover og regler, sier historielagsleder Kåre Holtung med et smil, – så da måtte det bli sånn!