Det starta med støtte fra «Den naturlige skolesekken», og fortsetter nå på dugnad av frivillige pensjonister. Og det setter nye 9. klassinger stor pris på, på tampen av hvert skoleår.
De fem 9. klassene ved Revetal ungdomsskole avslutta alle skoleåret med en dag hver på Bakke mølle.
Der lærte de om historien til mølla, og om utviklingen av energiutnyttelsen langs vassdraget. I tillegg fikk de fortalt om det rike dyre- og plantelivet langs Storelva.
Frivillige pensjonister sørger for at tilbudet består
Dette tilbudet starta opp som et tverrfaglig prosjekt i 2012, med støtte fra prosjektmidler fra «Den naturlige skolesekken”.
– De siste tre – fire åra har det vært uten tilskudd, og drivi ved hjelp av frivillige pensjonister, forteller Ole Hagen til ReAvisa. Han er en av de frivillige pensjonistene.
Primus motor er Øyvind Skjeggerød på Bakke mølle, som gir elevene omvisning med fakta om hvordan alt ble gjort før – og hvordan vannet ble brukt som energikilde.
Lager sveler fra bånn av
Elevene går eller sykler til og fra mølla, der de blir delt inn i grupper til forskjellige aktiviteter:
Rotur oppover Storelva med natursti, hvor poster om fugler, planter og fisk er hengt opp langs elva, botanisering av planter og trær, og maling av korn på håndkvern.
Melet blir så brukt til å lage røre til sveler, som blir stekt på takke. Svelene blir nyti i matpausa.
Artig og lærerikt
Inne på Bakke mølle snakker vi med Martine Eger og Lykke Almelie Amundsen, som bestemte trær og busker ved å se på bladene. Spennende, synes de.
Ute treffer vi Henrik Mortenson, Theodor Larsen og Fillip Woll som akkurat har kommet tilbake fra roturen oppover Storelva. De synes skoledagen har vært koselig.
– Det er artig å ro! Vi har lært mye om kornindustri, vannkraft og strøm.
Alle elevene ble tilslutt samla på elvebakken, der Fillip Woll takker for en flott skoledag på tampen av skoleåret.