REVETAL/TØNSBERG: Vaffelens høyborg på Revetal deler ut gratis vafler, og Power Revetal gir (vaffel)jernet.
Les mer om lokalt næringsliv i Re.
I dag, mandag 25. mars, er det vaffeldagen. Og vaffelfabrikken på Revetal markerer dagen med å dele ut gratis vafler i tusentall:
– Pendlerne får hvert sitt vaffelhjerte i forbifarta, forteller Mona Kirkevold ved Nortura Revetal til ReAvisa.
Fem millioner Revetal-vafler
Mona har tatt oppstilling sammen med Osama Al-Zoabe og Anders Torgersen, alle produksjonsarbeidere på Revetal. Det er fem grader og sur nordavind, og de står i skyggen og hutrer.
– Det er forblåst og kaldt, men en veldig takknemlig jobb, sier de til ReAvisa: – Vi får mange tusen takk. «Så fantastisk deilig», og «det passer alltid fint med en vaffel!» Noen tar med til kolleger og til barna når de kommer hjem etter jobb.
– Men den gode vaffellukta som legger seg over Revetal nå og da kjenner vi ikke her?
– Nei, vi fant ut at vi ikke kunne stå her og steike – til det går det for mange vafler på altfor kort tid, så vi hadde ikke rekki å henge med. Pendlerne har det travelt, veit du.
Det går nok 3.000 vafler, anslår de. – Da er det greit å ha vakuumpakka vafler klare. Det er den samme typen som du får på fly, for eksempel.
Det ble produsert hele fem millioner vaffelplater på Revetal i 2018, i tillegg til andre eggprodukter.
Gir bort både vafler og vaffeljern
På Revetal markeres vaffeldagen på flere vis: Power trekker en vinner av et vaffeljern blant tusenvis av interesserte på Re-torvets Faceboook-side.
– Vi gratulerer Anita Nilsson Skjeggerød som vil gi jernet til sin datter Kaja, skriver Re-torvet.
– Vi steiker forsatt vafler og byr på supertilbud på vaffeljern i dag, informeres det fra Power Revetal. I tillegg har Meny Revetal tilbud på egenprodusert, fersk vaffelrøre.
Kort om vaffelhistorien:
- Begynnelsen til vafler kan spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre.
- Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen til store deler av Europa.
- De første egentlige vaffeljerna ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret. Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.
- Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.
- I middelalderens Europa var det vanlig at folk skaffet seg en ekstra inntekt ved å selge vafler utenfor kirkene ved forskjellige høytider. Kampen om de beste salgsplassene var hard. Så hard at kong Charles IX av Frankrike på slutten av 1500-tallet innførte en vaffel-lov, som fastslo at det skulle være minst 4 meter mellom salgsbodene.
- Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA i 1911. Det var ganske avansert for sin tid, og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd.
- Navnet vaffel kommer fra det nederlandske ordet wafel.
- Den hjerteformede vaffelen som vi er vant til er en skandinavisk variant som antagelig opprinnelig kom fra Tyskland. I andre land er det vanlig med vafler som er firkantede, store og runde eller formet som et kakestykke.
- Vaffeldagen er satt til den 25. mars. I skiftet mellom årstidene blir dagen et symbol på våren. Før i tida begynte hønene å legge egg igjen etter vinteren, og dermed ble det igjen stor tilgang på egg på denne lysere tida av året.