BERGSÅSEN: Ingen dieselkakling under panseret og ikke en eneste røykdott fra eksospotta da denne doningen ble kjørt av hengeren. Skeptiske elever og lærere ble kjapt veldig nysgjerrige.
Denne uka fikk Re videregående skole levert en spesiell arbeidsmaskin på 4,5 tonn: Kramer 5055E – der E-en står for elektrisk.
Spente elever og lærere sto og kikka på da maskinen skulle kjøres av hengeren. Men her var det ingen røykdott fra potta og dieselkakling under panseret, som det pleier å være.
Liker at maskinene lager lyd
Den elektriske kjempen ga ikke fra seg en eneste lyd, og elevene begynte å le. – Det er helt sjukt. Vi har aldri sett noe sånt før, forteller Falk Kjølner (17), Jo Martin Krogstad (19) og Henning Dahl (18) – alle elever ved anleggsteknikk på Re VGS.
– Vi er vel så gammeldagse at vi helst vil at maskinene skal lage lyd? Men så må vi vel følge med på utviklinga, og det er jo alltid litt spennende med noe nytt, sier gutta før de er høyt og lavt på den nye maskinen.
Den elektriske doningen lager en eneste lyd, og det er en skjærende ryggelyd. – Den var helt forferdelig, mener gutta. Men det må til på en maskin så stillegående som dette.
Den mest åpenbare fordelen? – Vi slipper kanskje naboklager, hvis vi skal jobbe i sånne maskiner i framtida, sier Falk og ler.
Ja, ja, vi kan vel prøve det
Re VGS-lærer Erik Myrvang innrømmer at han har vært skeptisk til så store doninger på elektrisitet, men akkurat som med elevene tok det ikke lang tid å få ham interessert.
– Ja, ja, vi kan vel prøve det, svarte jeg da vi ble spørt – men dæggærn så stilig denne var, a’?!
Praten går om mindre vedlikehold – her er det bare batteri, drivlinje og ikke stort mer. Det er elektronikk som styrer alt. Uten dieselmotor blir det mindre å tenke på – det blir ikke snakk om noen filter som skal byttes eller oljeskift, for eksempel.
Skolen har maskinen på prøve til uti april, forteller prosjektleder Gabriel Wergeland Krog.
– Skoler er veldig fine arenaer for utprøving. Her utdannes en ny generasjon, som er nysgjerrig på ny og miljøvennlig teknologi. Det er de som skal bruke disse maskinene i framtida.
Får prøve ut fossilfrie maskiner gratis
Prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» ble starta av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og er delfinansiert med midler fra Klimasats 2016.
Tidligere er det blitt levert maskiner til Veidekke avd. Horten, Politihøgskolen i Stavern, Horten kommune, samt en rekke kommuner og skoler i Østfold, Follo og Akershus. Nå hadde turen kommet til Re VGS.
Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud og Telemark. I tillegg samarbeider prosjektet med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet.
– Prosjektet vil leie inn aktuelle maskiner og deretter låne disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en kort periode. På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av tilsvarende, forteller prosjektlederen.