FON: Bare ei drøy ukes tid etter at vannet ble friskmeldt, er det på’n igjen med koking av vann på Krakken.
Sak oppdatert: Mandag 6. november melder Re kommune: «Vi vil spyle ledningsnettet på nytt i dag, vannet kan da bli borte i perioder. Etter spyling vil det bli tatt nye vannprøver. Vi ber innbyggere med kommunalt vann ved Krakken om å fortsette med koking av drikkevannet. Beboere på Myre og Hvidsten kan nå stoppe å koke vannet, da prøvene der er fine».
Sak oppdatert: Tirsdag 7. november melder Re kommune at vannprøvene er fine og at kokevarselet oppheves.
Fredag 3. november – bare ei drøy uke etter at vannet ble friskmeldt etter ei uke med koking av drikkevannet – sendte Re kommune ut en ny melding:
Der blir innbyggere bedt om å fortsette med koking av drikkevannet, fram til mandag ettermiddag 6. november.
– Vi må huske på at det bor en del eldre på Krakken
Første melding om trøbbel med ei pumpe kom onsdag 18. oktober. Etter det er det blitt mange meldinger om det samme – med kokevarsel for Krakkenfeltet.
Børre Hagen, leder av Krakken vel, stusser på at det nok en gang er problemer.
– Det er mer irriterende enn vanskelig – for de fleste, forteller han til ReAvisa. – Men vi skal huske på at det er en del eldre som bor på Krakken, og det er verre for dem.
Derfor håper han at problemet snart er løst. – Det er klart vi vil at vannet skal være tilfredsstillende – både på kort og lang sikt.
ReAvisa har fått henvendelser fra flere på Krakken. De fleste er oppgitt over situasjonen, andre er hardere i kritikken:
– Kommunen bare forlenger og forlenger, det er snart en skandale. Hvor mye styr må eldre og sjuke belastes, spør Magne Mofossbakke.
Han er også oppgitt over at han ikke fikk varsel i forkant av stengningen av vannet, da ledningene skulle skylles på nytt fredag.
Skal koples til Vestfold Vann
I dag er det kommunalt brønnvann for Krakkenfeltet og Hvitstein-området. Velforeningen ønsker seg en tilkopling til det felles interkommunale vann-nettet, Vestfold vann.
– Vi savner et konkret svar angående dette fra kommunen, sier velforeningslederen.
Siv Ervik, driftsingeniør for vei, vann og avløp i Re kommune, bekrefter til ReAvisa at det finnes planer for tilkopling av Krakkenfeltet til det felles kommunale nettet.
Det må koples til på Svinevoll, der kontaktpunktet vil være for både vann og avløp.
– Vi må ta begge deler når det først skal graves. Derfor har det vært viktig å få på plass en pumpestasjon for avløp på Svinevoll først, og det arbeidet er i gang.
Hun vil ikke si en eksakt dato, men anslår at Krakkenfeltet skal koples til Vestfold vann i løpet av ett par år.
Ikke uvanlig med følgeproblemer
Når det gjelder problemene med dagens vannforskyning, lover driftsingeniøren at det skal bli utbedret.
– Vi tar vannprøver javnlig etter krav fra Mattilsynet, og når slikt oppstår tar vi prøver enda oftere enn påkrevd. Det er nettopp for å avdekke slike ting.
Problemene starta da ei pumpe stoppa for over to uker siden. Trykket på nettet sank, vannledningene måtte skylles, og vannprøver ble tatt.
Nå er pumpa i orden, men det er ikke uvanlig med følgeproblemer. Prøvene var fine i forrige uke, men de nye prøvene er over grenseverdiene.
– Det er ikke uvanlig at vi må spyle vannledningene både to og tre ganger etter et trykkfall, før alt er bra igjen.
– Det er for å være sikker på å få med alt smuss som kan ligge igjen i systemet, forteller driftsingeniør i Re kommune, Siv Ervik, til ReAvisa.
Aldri så gæli at det ikke er godt for noe…
Hjemme hos velforeningslederen og hans familie er det taco-fredag, med huset fullt av både egne og nabo-barn.
Barna syns ikke det er så ille å måtte koke vannet: – Først må vi koke det, så setter vi det i kjøleskapet. Da blir det egentlig mye kaldere og bedre vann, forteller de.
– Det er litt mer tungvint og tar mye lenger tid, men det blir veldig kaldt og godt vann til slutt da!
Mange vannverk med borrevann i Re
Re kommune har informert via kommunens SMS-varsling, på kommunens Facebook-side, og de har svart på henvendelser som har kommet.
I tillegg er det blitt kjørt ut drikkevann til Fon barnehage.
Krakkenfeltet er ikke det eneste området i Re med kommunalt borrevann. Det finnes også i Vivestad, blant annet.
I tillegg kommer et stort antall private brønner som organiseres i private vannverk.