REVETAL: Regnskapskontor på landet? Ideen ble av mange dømt nord og ned. På dagen 30 år etter stiftelsesdatoen veit vi bedre – det går så det suser på Revetal!
Den 20. juni 1986 ble papirene fylt ut, egenkapitalen var i boks, tre ansatte var huka inn, og Re-Consult AS var i gang.
Ideen kom en sein lørdagskveld på bygdefest på Våle samfunnshus. «Hvorfor er det ikke et regnskapskontor på Revetal? Det må vi ha», gikk samtalen sånn noenlunde.
Mange mente det måtte være snakk om mange sterke drammer i kroppen for å komme opp med en sånn ide. Revetal var ikke den gang det Revetal er i dag, og skepsisen til å få til noe nytt på landet kunne være stor.
Et tidligere soverom i 2. etasje på det gamle kyllingslakteriet ble bygd om til kontor. Bygget er forlengst revet, men dagens 14 ansatte sitter ikke langt unna i det nyere Næringsbygget, over lensmannskontoret.
Kundene skulle få en tett og personlig oppfølging og rådgiving, men regnskapskontoret skulle også bruke topp moderne teknologi for effektivisere drifta.
Grunder Alf Kirkeberg fra Oprand var opptatt av datamaskiner. Og flinke folk. Han var storfornøyd for å få med seg Else Bergseth Jacobsen, Anne Helene Lund og Bergljot Woll.
Alle tre kom til dagens jubileumsfest, men ikke Alf Kirkeberg sjøl som er på ferie. Hans hilsen ble formidlet via et skrevet ark.
Der forteller han at mens han jobba med mye det samme i Oslo, slo tanken ham at det var fullt mulig å gjøre den samme jobben hjemmefra eller på et kontor på Revetal.
Ideen ble dømt nord og ned. «Det kunne da ikke være behov for et regnskapskontor ute på landet? Slikt måtte jo etableres i byen!»
Også trua på dataløsninger ble dømt nord og ned. Alf valgte ikke et stort etablert firma, men et lite nystarta firma på Nøtterøy. En ivrig gjeng med guttunger som sto på tidlig og seint, kvelder og helger. Sammen hjalp de to småbedriftene hverandre i gang.
– Fikk vi problemer med datasystemet, kom det en 16-åring på moped fra Nøtterøy. Uansett når det måtte være, døgnet rundt.
Av de fire som var med fra start, jobber fortsatt Else Bergseth Jacobsen (69) her.
Hun forteller at hun er stolt over å ha vært med på å bygge opp en solid og trygg arbeidsplass som består den dag i dag.
Anne Marie Borge (69) ble ansatt året etter og har jobba «bare» 29 år i bedriften.
Det har gått fra datamaskin med disketter – en diskett til hver kunde – og en faksmaskin på lån hos Gran VVS, til nå en stab på 14 ansatte med oppdatert kompetanse og datasystem.
I 2009 kjøpte Marit Sibbern (60) alle aksjene og da gikk kurven enda brattere oppover med flere kunder og flere ansatte.
Firmanavnet Re-Consult og Sibbern økonomi ble slått sammen til ROS økonomi og rådgivning AS – som i dag er en del av Saga regnskap og rådgivning. Derfor er navnet i dag Saga regnskap og rådgivning Revetal.
Marit forteller at kunden alltid er viktigst. To av de aller første kundene var invitert til festen; Trygve Bøhle fra Ramnes og Arnt Sørensen fra Lundteigen.
– Det er jo kunden vi jobber for og brenner for, sånn at kunden får en god og lønnsom drift, sier en alltid like ivrig Marit til ReAvisa. Mange har fått mye god hjelp på ROS-kontoret.
– Disse to har passa så godt på meg, forteller Trygve Bøhle om Else og Anne Marie som har sørga for råd og regnskapsføring for i 30 år. – Det blir et fortrolig og veldig personlig forhold.
Ordfører Thorvald Hillestad var også gjest, og i tillegg til å gratulere 30-årsjubilanten hadde han et helt spesielt ærend.
– All heder og ære til Alf Kirkeberg som i sin tid satsa på dette. Sånne folk trenger vi!
– Jeg oppfatter ikke Alf som helt A4, men heller en kar som har sine egne ideer og tør å kjøre løpet helt ut. Kanskje det ikke alltid er det lureste å gjøre alt etter boka, men heller være litt kreativ?
– Men så er det mange flere som fortjener ros for sin innsats både da og nå for at en bedrift holder koken i 30 år. Det er ikke en enkel oppgave å få en bedrift til å blomstre.
Så begynner ordføreren å snakke om medalje for lang og tro tjeneste, en anerkjennelse til arbeidstakere med minst 30 år hos samme arbeidsgiver.
Det går nok opp for Else Bergseth Jacobsen hva som er i ferd med å skje.
– Jeg har latt meg fortelle at du er både høyre og venstre hand, kanskje også begge beina i denne bedriften, sier ordføreren til latter og applaus fra gjestene.
– Åssen kunne dere finne på det her! Det rare er at føles ikke så lenge. Jeg har hatt det veldig fint her gjennom alle disse 30 åra, det er vel derfor, forteller Else.
Det legges stor vekt på det sosiale på arbeidsplassen, derfor finner de ansatte stadig på noe sprell sammen, både på jobb og på fritida.
– Vi har et godt arbeidsmiljø, uten gjennomtrekk. Mange blir lenge, og det er jo som en drøm. Vi finner på mye rart, og det er alltid god stemning på jobb, forteller Marit.
– Kan du tenke deg hvordan vi trives? Vi har problemer med å klare å slutte. Det er vanskelig å gi helt slipp på kunder og kollegaer, forteller Anne Marie Borge.
Og til de som i sin tid dømte et regnskapskontor på Revetal nord og ned: Tidenes beste år var i fjor, og i år sikter Revetal-kontoret mot en omsetning på 10 millioner kroner.
– Større omsetning, flere ansatte med høyere lønn, oppsummerer Marit. – Et høyt tall på bunnlinja er ikke det store målet vårt, men en sunn og stabil drift som trygger kundene og de ansatte.