Sterke inntrykk fra flyktningkrisen

161215_Ingunn_Dahl_Karlsen_1_RED

BÅTFORLIS: I løpet av sist natt kom Ingunn Dahl Karlsen over en forlist båt, sammen med barneklær på stranda. Siden det ikke var noen mennesker å finne, er håpet at de allerede var blitt redda. Foto: Privat.

REVETAL/HELLAS: Inntrykkene er sterke, men gleden av å kunne hjelpe mennesker i krise er enda sterkere.

Ingunn Dahl Karlsen (52) fra Våle reiste til Hellas 12. desember 2015, med et følge på fem helsearbeidere fra Re og Holmestrand. Der tar de i mot flyktninger som har kryssa Middelhavet.

Den lille delegasjonen skal først og fremst hjelpe barn og mødre. ReAvisa prata med Ingunn før avreise – les mer om det her.

161215_Ingunn_Dahl_Karlsen_5_RED

TRANGT OM PLASSEN: Oppi en slik båt er det opptil 50 – 60 mennesker. Flukten over Middelhavet er livsfarlig. Foto: Privat.

– Vi har vært ute så å si hver natt, i stummende mørke, og jobba til langt utover dagen. Mørket og havet gir fra seg et gufs av frykt, for vi veit at familiene er der ute i overfylte båter.

Det forteller Ingunn til ReAvisa på chat torsdag formiddag, etter en natt med dårlig vær.

– Vi fant en forlist båt og barneklær. Vi håper og tror at det er stor sannsynlighet for at de som var i båtene er redda.

161215_Ingunn_Dahl_Karlsen_7_RED

SPEIDER ETTER BÅTER: Den lille delegasjonen på fem fra Re og Holmestrand er ute hele natta og utover formiddagen for å hjelpe kalde, våte og redde flyktninger som skyldes i land. Foto: Privat.

I løpet av natta måtte de gå langt, langs vannkanten, gjennom kratt, under piggtråd, for å nå en forlist båt med mange mennesker.

– De hadde tent et stort bål for å varme seg. Og heldigvis så fant vi derfor fram også.

Det var mange som satt rundt bålet og prøvde å varme seg – små barn, ungdommer, voksne og eldre. Alle kalde og klissvåte.

161215_Ingunn_Dahl_Karlsen_3_RED

NYFØDT BABY: Sjukepleier Tone Næss er sliten etter et tøft oppdrag. En mamma fødte for to dager siden, og hadde mista mye blod. Hun ble tatt hånd om av lege, mens Tone tok seg av den nyfødte babyen. Foto: Privat.

Ingunn og gjengen har med seg tørre klær, bleier, smokker og annet utstyr – og en matbit. De bidrar også med omsorg. Det er mange barn som kommer. I tillegg til å være våte og kalde, er de sultne – og ikke minst redde.

– De blir skremt når de hører flydur. Flydur er for dem ensbetydende med bomber og granater.

161215_Ingunn_Dahl_Karlsen_2

DRAMATISKE SCENER: Ingunn forteller at det er mange dramatiske scener og sterke inntrykk. Flukten over Middelhavet er en desperat handling for å unnslippe krig og elendighet. Foto: Privat.

I tillegg til Ingunn fra Våle, er helsesøster Anne Charlotte B. Kristiansen, sjukepleierne Tone Næss og Tina Hagen, og helsefagarbeider Elisabeth Nygård – alle jobber til daglig i Holmestrand – også med i følget på fem.

Alt av klær, leker og pengegaver som har kommet inn er til stor hjelp, rapporteres det.

– En stor takk til alle bidragsytere, store som små, står det skrevet på Facebook-gruppa Flyktningebarna i mitt hjerte (ekstern lenke).

161215_Ingunn_Dahl_Karlsen_4

FØLGE PÅ FEM FRA RE OG HOLMESTRAND: Ingunn Dahl Karlsen (52) fra Våle ser vi til høyre på bildet. Foto: Privat.

,