SOLERØD SKOLE: Mange kloke ord fra barnemunn i diskusjon om nettmobbing. – En kveld som dette kan spare oss for mange problemer senere, mener politiet.
Manifest mot mobbing arrangerer hver høst en kampanjeuke i uke 36: «Voksne skaper vennskap».
Som en del av dette var det «Vennskapsuke» på Kirkevoll skole – les mer om det i ReAvisa onsdag 10. september 2014 – last ned avisa gratis.
På Solerød skole hadde foreldre og lærere invitert barn og voksne til å høre på politiet snakke om nettmobbing og diskutere tema.
Og diskusjon ble det med cirka 50 barn og voksne i gymsalen på Dalheim torsdag kveld 4. september 2014.
Politiførstebetjent ved Indre Vestfold lensmannskontor Trine Berg fortalte historier om nettmobbing.
Politiet er kjent med både dødstrusler og tilfeller av sjølmord blant ungdom og barn. Hun dro også fram eksempler fra egen etterforskning ved lensmannskontoret.
Politiførstebetjenten skulle snakke en halvtime, men det ble nærmere halvannen time med mange hender i været, med mange gode innspill og interessante spørsmål.
En mamma poengterer at det er lettere å mobbe på nett enn i skolegården.
– Vi voksne må lære barna at de samme reglene gjelder på nett som for skikk og bruk ellers i hverdagen. Også når problemer skal tas opp over nett.
Politiførstebetjenten forteller at det er lov å bli sur og sint på nett også.
– Men tenk om du hadde turd å si det ansikt til ansikt før du skriver det på nett, råder hun både barn og voksne.
En gutt i salen mener det kan bli større konsekvenser ved å bli mobba på nett.
– Da går man kanskje mer og tenker på det. Hvis vi sier det ansikt til ansikt kan det kanskje blitt en slåsskamp, men det er bedre, mener gutten.
– Da er du liksom ferdig med det der og da.
Ei jente tar tankerekka videre:
– Jenter tar det nok mer inn til seg, mens gutter er litt hardere.
– Ja, gutter tuller jo ofte mer enn jenter. To gutter kan nok tåle mer enn hvis det er en gutt og en jente, eller to jenter, svarer gutten.
– Vi gutta dytter jo hverandre litt i snøen og sånt på skolen.
Politiførstebetjenten er enig i at det helt sikkert er forskjeller på gutter og jenter – men noe gjelder for alle, uansett kjønn: Å ta hensyn, også på nett.
Det er lov å si unnskyld på nett også, akkurat som det er naturlig å gjøre ansikt til ansikt.
– Men det er kanskje viktigere å si unnskyld på nett, for der er det ofte lettere å bli misforstått, mener en mamma.
Politiet kom med mange gode råd. Foreldrenettverk, for eksempel – foreldre bør prate sammen for å skape trygghet om hva som skjer rundt barna.
– Skolen og foreldremøter er gode arenaer for å ta opp problemer – og spørsmål om det man kan lure på, mener politiførstebetjenten.
Og skulle problemene gå så langt at det er nødvendig, minner hun om at politiet har noen som er veldig flinke til å hente ting fram igjen sjøl om det er sletta.
– Og de som eier nettsidene kan også finne ut av hvem som har sendt meldinger eller bilder som ikke er greit å sende til hverandre.
En pappa forteller om likes-regimet, der barna teller antall liker-klikk.
– Det er vel litt indirekte mobbing? Det vi legger ut må være innenfor en fast ramme, det er om å gjøre å legge ut ting fra livet sitt som flest mulig liker.
Flere av elevene får lov til å være på sosiale medier av foreldrene. Det er aldersgrenser, men de er lett å omgå. Man kan bare oppgi feil alder ved registrering.
– Jeg får lov av mamma å være på Instagram, men jeg må ha en privat bruker og følger bare de både jeg og mamma kjenner, forteller en 10-åring.
– Det er veldig bra at mamma kan være med på det. Høres fornuftig ut, svarer politiførstebetjenten. Hun forteller at det er aldersgrenser på noen sosiale medier, andre har det ikke.
– Det finnes apper som 10-åringer bruker, men de er sperra for noen ord, som for eksempel banneord og ord som hore og liknende. Men det klarer unger å omgå – de finner andre ord eller forkortelser som kan såre like mye.
10-åringen forteller at hun og vennene bare legger ut koselige ting.
– Så jeg er veldig glad for at jeg har det!
Ei annen jente i salen har en god oppskrift på å løse en konflikt på nett:
– Får jeg noe stygt skrevet til seg, så sier jeg ifra til mamma. Så kan mammaene ringe til hverandre. Det er bedre enn å svare med noe stygt tilbake, så vi blir uvenner.
– Da kan heller mammaene snakke sammen, så blir vi heller venner.
Foreldrene er viktig, poengterer politiførstebetjenten:
– Vi som voksenpersoner skal sette grenser og ta noen standpunkt – barna vil takke oss senere.
– Vi kan ikke være der 100 prosent, men vi må være synlig og tilgjengelig – og tørre å ta den vanskelige praten.
Politiførstebetjenten skryter etter møtet av initiativet på Solerød.
– Politiet prioriterer gjerne å bruke ressurser på forebyggende arbeid. En kveld som dette kan spare oss for mange problemer senere, helt klart.