TØNSBERG/RE: – Dette blir den spennende oppfølgeren med sesong to av kommunesammenslåing, sier Egil Johansen til ReAvisa og ler.
Egil Johansen (61) leda sammenslåingen av Ramnes og Våle til Re, og nå skal han lede sammenslåingen av Re og Tønsberg.
– Jeg er stolt og glad for å få tilbudet, og gleder meg til å ta fatt på jobben med å forme en ny kommune, også som rådmann i den nye kommunen fra 1. januar 2020.
– Vi har skutt gullfuglen på øverste hylle!
Egil kjenner godt til Re, og har også et nært forhold til Tønsberg. Sjøl om han bor i Larvik, bruker han Tønsberg mye, og setter pris på landlige Re.
Erfaringene fra da Ramnes og Våle ble slått sammen til en kommune i 2002 trekker han med seg inn i denne jobben, når Re igjen skal slås sammen med en nabokommune.
Og sjøl om dette er snakk om en mye større sammenslåing, med to mindre likeverdige parter uten den samme sammensmeltingen over lang tid, er det snakk om mye det samme:
– Kanskje var sammenslåingen av Ramnes og Våle enda mer moden etter mange og lange samarbeid, men jeg mener det er lagt et godt grunnlag – både i Re og Tønsberg – for også denne sammenslåingen.
Egil forteller til ReAvisa at han har fått mye oppmerksomhet og faglig anseelse etter Re-prosessen. Det var den eneste frivillige sammenslåingen, og den ble jo veldig vellykka.
Komplimentene sitter løst fra ordførerne i de to kommunene, Thorvald Hillestad i Re og Petter Berg i Tønsberg. – Øverste hylle, mener Thorvald. – Gullfuglen, mener Petter.
De er enig om at de har, – «skutt gullfuglen på øverste hylle»!
Tar med suksessfaktorene fra Re-prosessen
– Vi veit at han i Re-prosessen fikk et usedvanlig godt forhold til de ansatte. Det så vi at var en av suksessfaktorene for en god sammenslåing. En annen suksessfaktor var god, løpende informasjon til ansatte – men også til innbyggerne, forteller Thorvald.
Det ga et folkelig engasjement rundt sammenslåingen. Nå håper trioen med ordførere og ny rådmann om et liknende engasjement rundt denne sammenslåingen.
– Vi vil be om innspill fra innbyggerne, for eksempel når det kommer til nytt kommunevåpen. Og vi har en spesiell fokus på «nærdemokrati», der en gruppe skal se på hvordan vi fortsatt kan sikre det i en større kommune. Vi må kanskje involvere innbyggerne på nye måter?
– Det er viktig at alle føler seg ivaretatt og sett, også i en ny og større kommune, mener Petter. Han får skryt av den nyansatte prosjektlederen og rådmannen i storkommunen for å vise raushet – som lovet:
– Det gir en ro rundt prosessen at Tønsberg viser raushet, sier prosjektlederen – som har fulgt hele prosessen der diskusjonen har gått høylytt og lenge i Re:
– Jeg har alltid vært litt ekstra interessert i det som rører seg i Re, som et lite hjertebarn. Sett utenfra ser det ut som en god prosess, der flere friere sto på døra og Tønsberg ble valgt.
Har vært rådmann i Ramnes, Våle, Re og nå Tønsberg
– Dette blir bra, mener trioen med ordførere og prosjektleder og kommende rådmann i nye Tønsberg kommune.
– Og veit du, da har vi en rådmann i den nye kommunen som har vært rådmann i både Ramnes, Våle, Re og tilslutt nye Tønsberg kommune!, sier Thorvald med et smil.
– Jeg har hele tida hatt trua på denna nye kommunen, og den er ikke blitt noe mindre nå. Dette er en bra mann, mener Thorvald.
Egil Johansen kommer fra stillingen som fylkesrådmann i Vestfold Fylkeskommune. Fra tidligere har han en bred og variert bakgrunn fra både privat og offentlig sektor.
Den formelle ansettelsen vil finne sted i fellesnemda 9. oktober, og den nye prosjektlederen og rådmannen vil tiltre stillingen rett etter årsskiftet.