FON: På folkemøte i Fon fikk ordførerne fra by’n litt av hvert å bryne seg på. For eksempel veiforklaring til Gregershølet.
Det femte og siste folkemøtet denne seinsommeren var lagt til Vonheim i Fon. Her var det klart størst nei-flertall i folkeavstemningen i fjor.
I fjor var det bare ett alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og kanskje Sande. Nå er det tre alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og garantert Sande, østover med Horten, eller sørover med Tønsberg.
Det er ikke lenger et alternativ å stå alene, ja- eller nei-spørsmålet vil ikke bli tatt opp til folkeavstemning.
Interessen for folkemøtene har vokst i løpet av den drøye uka de er blitt avholdt, og i Fon var det en helt stappfull sal – og flere yngre reinger hadde også funnet veien.
Snorre Langeland fra Fon tar ordet, og forteller at for han er det ikke så viktig hvor de offentlige kontorene ligger.
– Det er hvor ungane skal gå på skole som teller, ikke bare noen år framover – men i mange, mange år framover.
Økonomi har fått for stor plass i debatten, sjøl om det også handler om det, mener Langeland.
– Det er ikke så viktig om den vi skal slå oss sammen med har vært i Robek eller ikke. Jeg har vært det sjøl, jeg – helt siden jeg ble gift.
Latteren runger i storsalen på Vonheim, og Langelands argument for å velge Horten får latteren til å fortsette:
– Jeg ville satsa på Horten. Vi er mest like. Også i det at folk i begge kommunene er like lite ivrig på å slå seg sammen med noen, sier Langeland.
Kåre Holtung presenterte seg som innfødt foning. Han liker ikke det som skjer, men vil ikke skylde på lokalpolitikerne. – Det er ikke dere som sitter her, men rikspolitikerne som har skylda for detta.
Holtung har tidligere vært politisk aktiv, og satt i kommunestyret i gamle Ramnes kommune for det partiet som først programfesta en sammenslåing av Ramnes og Våle.
En ny sammenslåing er han ikke like begeistra for – hvert fall ikke mot Tønsberg.
– Det var av den grunn vi i gamle Ramnes gikk for en sammenslåing med Våle – av frykt for å bli slukt av Tønsberg.
Men når det gjelder de to alterativene som står igjen, kan han tenke seg å gå både nordover til Holmestrand og østover til Horten.
– Det er nesten så jeg blir bigamist, sier Holtung til latter fra salen.
Det var bare starten på lattersalva, for kveldens største respons fikk avslutningen på Holtungs lille apell:
– Jeg lurer jo litt på hvor godt byfolka kjenner te oss her oppi Re, derfor et ørlite kontrollspørsmål til ordførerne: Å er snøggaste veien te Gregershølet?
Heldigvis for de stakkars ordførerne varte latteren og applausen såpass lenge at svarene delvis drukna i all lyden.
For Horten-ordfører Are Karlsen (AP) var det kanskje flaks i uflaks at han hadde forvilla seg over Vivestadåsen på vei til det første folkemøtet i Vivestad. – Da var jeg tilfeldigvis forbi der.
Hof-ordfører Mette Måge Olsen (AP) nøyer seg med å bekrefte det Horten-ordføreren sa, – jeg trur jammen meg Are har rett!
Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) må innrømme at han ikke er helt sikker, – men nå har jo de andre svart her, så jeg henger meg på den.
Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) er født og oppvokst i Våle, i Mulvika, og sier han gjerne henger med på en kviss om Re. – Fyr på med flere spørsmål!
Og om det var derfor salen var solgt til Holmestrand-alternativet, det vites ikke. Men for første gang på et folkemøte, virker det som om Holmestrand sto høyt i kurs i Fon.
Reidar Forstrøm, gammel ungdomsskolelærer, mener det årelange 3K-samarbeidet fungerer helt fint. Mot Horten dukker det opp mange felles prosjekt for framtida.
– Mens mot Tønsberg er det overhode ingenting. Vi har noen jorder som strekker seg inn i begge kommuner, det er det, mener han.
Ragnar Christensen fra Våle går enda lenger – nordover. – Vi må være ego og tenke «hva er best for Re?» Vi har hatt 3K siden 2009, og føler at det går bra – at etatene er blitt styrka. Grovt sett er vi sammenslått allerede.
– Tønsberg? Da blir Re en minoritet. Horten? Dårlig kopla sammen, med daler og svinger. Holmestrand? Der vil vi ha mer innflytelse. Og vi vil slippe grensejustering og kanskje en oppstykking av Re?
Aase Førsund fra Våle henger seg på i Svele-fanklubben på første rad:
– Jeg mener Våle hører naturlig til Holmestrand, og jeg vil minne om at Revetal hører til gamle Våle kommune. Jeg tviler på at Bispeveien blir stengt, sjøl om vi ikke velger Tønsberg.
– Mange av leserinnleggene i Tønsbergs Blad er ganske tragisk. Vi går på kino i Tønsberg og har ei bestemor på Tolvsrød. Hva så?
Førsund avslutter apellen for Holmestrand og mot Tønsberg med å vise til et langt arbeidsliv i bank: – Der veit vi at vi setter penga på kontoen med best renter!
Randi Gunhildstad har flytta fra Re til Holmestrand. Hun mener det er rette veien å gå for Re kommune også. – Vi ser at 15 år fram i tid kommer Holmestrand best ut økonomisk. Hvem veit hvordan verden ser ut om 15 år?
Flere tar til orde for at det allerede er lagt ned mye arbeid i 3K-samarbeidet.
– Med Sande på laget, er samarbeidet styrket, mener en. Halvor Lian fra Revetal lurer: – Men hva mener Sande om Re?
Sande-ordfører Elin Weggersrud (AP) har vært med på alle folkemøtene – i salen, ikke i panelet. Hun svarer gladelig på Sande sine vegne:
– Vi i Sande har hele tida visst at Re er i spill, og har hele veien holdt døra åpen for Re. Jeg tror nok Thorvald (Re-ordføreren, red anm) har rett i at Sande og Re satte hverandre litt ut av spill i folkeavstemningene på hver vår kant i forrige runde.
– Men nå har det vært et klart premiss for Sande hele veien at Re kan bli en del av pakka.
Sjøl om en eneste stemme i salen forsvarte Tønsberg-alternativet, ble skytset mot Tønsberg som den store stygge ulven så sterkt at Tønsberg-ordfører Berg måtte få forsvare seg:
– Jeg er enig i at økonomi ikke er alt, men det er likevel helt avgjørende for å yte gode tjenester. Dette henger unektelig sammen.
– Og der viser utregninger i en uavhengig rapport at det er en differanse i årlige inntekter på 32 millioner kroner mellom alternativet Re+Horten og Re+Tønsberg. Tønsberg kommer rett og slett svært bedre ut økonomisk for Re.
– I tillegg kommer en sterk tilhørighet til Tønsberg. Vi mener vi kan være en attraktiv partner for Re, med gode nærdemokratiske ordninger – med gode erfaringer fra folkemøter rundt om i kommunen, akkurat slik som dere har her i Re nå.
For første gang i løpet av de fem folkemøtene i Re sleit Tønsberg i sterk motvind i Fon, mens Holmestrand surfa for første gang på en medgangsbølge. Sånn var det ikke sjøl i Våle, som ble mer prega av kritikk til Holmestrand – tross den geografiske nærheten.
Benedicthe Lyngås (KrF) oppsummerte greit da politikerne skulle holde sin aller siste sluttapell i folkemøtene denne seinsommeren:
– Nå har alle tre alternativene Tønsberg, Horten og også Holmestrand fått sine stemmer på folkemøtene. Dette bare javner seg enda mer ut.
Stakkars folkevalgte som skal ta en nesten helt umulig avgjørelse om retningsvalget i kommunestyremøtet 21. september 2016. Her stiller alle tre byene så å si helt likt.
Det blir spennende å se om innbyggerundersøkelsen, der ringerunden starter førstkommende mandag, gir noen klarere svar.
Alle politikerne er enig om en ting: – Svar hvis du blir oppringt. Vi trenger deres mening.
Les også om det første folkemøtet i Vivestad: Populær kar på folkemøte om kommunesammenslåing
Les også om det andre folkemøtet i Undrumsdal: – Hvorfor ikke gjøre dette skikkelig, med en gang!?
Les også om det tredje folkemøtet på Revetal: – Jeg skjønner ikke at dere tør!
Les også om det fjerde folkemøtet i Våle: – Hvor er effektiviseringsgevinsten?
Les også: Starta folkeaksjon for folkeavstemning på sparket
Les også: Re kommune får norgeshistoriens korteste kommunehistorie
Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing
Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!
Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt
Les også: – Vi må forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet
Les også: – Hele dette opplegget er å holde innbyggerne for narr
Les også: På tide å slipe sverdene igjen?
Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.
– ANNONSE –