UNDRUMSDAL: Forslaget om å lage en stor kommune med både Horten og Tønsberg sammen med Re fikk den største applausen i folkemøtet på Dalheim i Undrumsdal. Forsamlingslokalet ligger bare noen minutters kjøring unna begge byene.
Det andre folkemøtet av totalt fem var lagt til Dalheim i Undrumsdal. Sognet sa et klart nei i fjorårets folkeavstemning.
Da var det bare ett alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og kanskje Sande.
Nå er det tre alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og garantert Sande, østover med Horten, eller sørover med Tønsberg.
John Thollef Thollefsen tok ordet, og forteller at han har bodd i Undrumsdal i 20 år, før det 20 år i Horten og 20 år i Ramnes.
– Horten og Tønsberg ville vært det beste for Re, ikke at vi må velge en av de to. Enten det blir Tønsberg eller Horten nå, så vil den andre komme diltane etter om litt likkavæl.
– Hvorfor ikke gjøre detta skikkelig, med en gang, spør Thollefsen til kveldens største applaus fra en ganske så fullsatt sal.
Svaret veit vi allerede: Som Horten-ordføreren har sagt tidligere, på spørsmål fra ReAvisa – det er ikke aktuelt for Horten å slå seg sammen med Tønsberg. Det blir en for stor kommune, mener han.
Bjørn Bergan fra Ramnes vil ikke mot Tønsberg, men er heller svak for Horten-alternativet. Ikke fordi han liker noen av alternativene spesielt godt, det blir heller snakk om hvem han misliker minst?
– Jeg er fra Ramnes, og det er vemodig å skulle oppgi kommunen sin for andre gang. Men jeg er ingen fanatiker – verden går visst videre, sies det, sier Bergan til latter fra salen.
– Jeg er spent på: Hva har Horten å tilby meg som reing? Jeg vil hvert fall ikke til Tønsberg, der vi ser en hang til å privatisere skole for eksempel.
Tønsberg blir også møtt med skepsis når det gjelder spørsmål om jordvern. Javnt over er alle partier i Re med på et strengt jordvern.
– Hva blir linja framover på jordvern i en ny kommune, lurer Lene Bergan på. – Tønsberg er klare på at de trenger nye områder å bygge på. Jeg blir litt skremt, jeg da.
Horten-ordfører Are Karlsen viser til en samarbeidsavtale med seks partier i bystyret.
– Avtalen er tydelig på at det ikke skal bygges ned dyrka mark. Det er en relativt ny avtale, men med en klar politisk intensjon for framtida. Jeg vil mene at det blir enda lettere å følge den planen med Re på laget, med en helhetlig plan for en større kommune vil det bli lettere å skjerme dyrka mark.
Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele slutter seg til det Horten-ordføreren sier. Det blir lettere å skjerme dyrka mark i en større kommune. Han mener Holmestrand kan vise til en god historie når det gjelder hensynet til jordvern.
Tønsbergs utsendte, Rune Sørdalen som er gruppeleder for Høyre i bystyret, bekrefter at Tønsberg har utfordringer når det gjelder arealer.
– Enten er det bebygd, eller så er det fortidsminner, eller så er det jorder. Derfor mener vi også, som Horten, at det vil være klokt å ha et større område å disponere. Så er det ikke stemning for annet enn et sterkt jordvern, også i Tønsberg.
Monica Kiste Bergan fra Undrumsdal lurer på om de tre byene veit at Re er mye mer enn bare Revetal?
– Veit dere hvor mye dere får på lasset? Hva med skolene rundt om i kommunen, og alle de forskjellige bygdene og grendene vi har her i Re?
Det resulterte i en runde blant ordførerne om hvor mye de hadde vært i Re.
Horten-ordføreren har vært på Bibo med en sønn som driver med skiskyting, gruppelederen i Tønsberg bodde på Barkåker og hadde venner i Undrumsdal som liten, og Holmestrand-ordføreren vokste opp i Mulvika og gikk på Kirkevoll skole.
Det er neppe på det grunnlaget vi reinger skal velge retning.
– Jeg kan sikkert bli bedre kjent. Jeg tok en en kjøretur rundt i Re her om dagen, det var mange kriker og kroker og småveier oppi her, sier Horten-ordfører Are Karlsen.
Flere tok til orde for at de syns det er synd at det ikke blir en folkeavstemning som avgjør spørsmålet om kommunesammenslåing – som det ble ved forrige sammenslåing til Re.
En undrumsdøling tok ordet og sa kraftig i fra:
– Det har vært innbyggerundersøkelse, folkemøter, folkeavstemning, og nå en ny runde på folkemøter og innbyggerundersøkelse.
– Mitt spørsmål er: Blir vi hørt nå???
– Eller skal det igjen kveruleres på at det skulle vært så og så mange prosent for det ene eller det andre for å følge det folket mener? Hvis det vi svarer ikke sammenfaller med det dere allerede har bestemt dere for?
Svaret fra politikerpanelet var like ullent som det har vært hele veien.
Det ene partiet etter det andre svarer at avgjørelsen skal tas på grunnlag av mange parametere: Tilbakemeldinger på folkemøter, svarene som blir gitt i innbyggerundersøkelsen, medlemsmøter og gruppemøter, med mer.
Til sjuene og sist er det de 25 folkevalgte i kommunestyret i Re som tar valget. Det skjer i kommunestyremøtet 21. september 2016.
I kveld onsdag 17. august er det et nytt folkemøte på Revetal ungdomsskole, gymsalen, torsdag 18. august på Våle samfunnshus og tirsdag 23. august på Vonheim i Fon.
Alle kveldene starter møtet klokka 18.30.
Les også om det første folkemøtet i Vivestad: Populær kar på folkemøte om kommunesammenslåing
Les også: Re kommune får norgeshistoriens korteste kommunehistorie
Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing
Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!
Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt
Les også: – Vi må forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet
Les også: – Hele dette opplegget er å holde innbyggerne for narr
Les også: På tide å slipe sverdene igjen?
Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.
– ANNONSE –